Iedereen Smartphonefotograaf

Iedereen Smartphonefotograaf (review)

Sinds een paar jaar probeer ik (Evi) voor mijn blog zoveel mogelijk eigen fotomateriaal te gebruiken. Alleen … ik ben niet de beste fotograaf die er rondloopt. Tot een jaar geleden nam ik trouwens alle foto’s met mijn smartphone. En om die foto’s toch wat te pimpen las ik al een paar keer het boek Iedereen Smartphonefotograaf.

Intussen switch ik vlotjes tussen mijn smartphone en mijn spiegelreflexcamera. Maar tot een jaar geleden nam ik dus enkel foto’s met mijn smartphone. En toegegeven, helemaal in het begin maakte ik daar heel wat fouten mee. Zo vond ik de zoomfunctie bijvoorbeeld geweldig ;-). En bewerkte ik geen enkele foto.

Daar kwam wel wat verandering in toen ik het boek Iedereen Smartphonefotograaf van Vicky Bogaert las. Alhoewel het boek intussen al een paar jaar op de markt is, is het zeker en vast nog niet gedateerd. Je krijgt in het boek heel wat theorie mee, maar op een hele luchtige manier en aan de hand van heel wat voorbeelden.

Voor Vicky je wegwijs maakt in de wondere wereld van compositie krijg je eerst wat uitleg over hoe de lens in je smartphone nu eigenlijk werkt. En ja, dat is misschien wat saaie kost, maar wel broodnodige informatie om betere foto’s te kunnen maken. Eenmaal je dat stukje door bent, krijg je ongelooflijk veel tips over compositie en nabewerking.

Doordat er heel wat foto’s als voorbeelden gebruikt worden, ben je vrij snel door het boek heen. Maar dat is helemaal ok! Want nadien nam en neem ik het eigenlijk zelfs nog vaak eens vast om wat dingen op te zoeken of op te frissen.

Deze 5 tips onthield ik uit het boek Iedereen Smartphonefotograaf

Los van de talloze compositietips waar ik gretig gebruik van maak, onthield ik nog heel wat andere dingen uit dit boek:

  • Gebruik de digitale zoom niet.
  • Je kan licht- en scherpstelmeting vastzetten op je smartphone, wat handig is als je niet wil dat je camera continu zelf gaat scherpstellen en/of de lichtbalans gaat veranderen.
  • Maak gebruik van het raster om je foto recht te zetten en je compositie te bepalen (regel van derden).
  • Nabewerking kan je foto naar een hoger niveau tillen (denk maar aan Snapseed waarmee je oneffenheden kan verwijderen), maar je let toch best op met filters (zodat je een eigen stijl kan ontwikkelen).
  • Er bestaan heel wat accessoires die je kan aanschaffen maar je kan daar evengoed creatieve huis-tuin en keukenmiddeltjes voor gebruiken

Zoek je een heel toegankelijk boek dat je kennis over je smartphonelens bijschaaft en je vooral heel veel tips geeft over compositie, dan kan ik je dit boek alleen maar aanraden!

Maak jij foto’s voor je blog met je smartphone? Wat vind je daar het moeilijkste aan?

6 comments / Add your comment below

  1. Mijn blog doent onderhand eigenlijk een beetje als manier om iets met de vele foto’s die ik maak te kunnen doen 😉 . Ik maak mijn foto’s meestal met een fototoestel, slechts af en toe met mijn smartphone want ik vind de kwaliteit daarvan toch echt minder goed. Soms bewerk ik mijn foto’s (van het fototoestel) wel via apps op mijn smartphone en ja, ik gebruik dan wel eens filters;) .

    1. Niets mis met een filter he 😉 Gebruik ik ook in de nabewerking hoor. En ik snap je wel, sinds ik die fotografiecursus volgde en dus ook vaker met mijn fototoestel fotografeer merk ik toch ook wel een kwaliteitsverschil tussen beide op. Alleen … soms is de smarpthone het enige wat ik meeheb. En dan neem ik daar toch ook nog wel foto’s mee 😉

  2. Een halfjaar terug ben ik overgestapt van een compactcamera naar een smartcamera met ingebouwde telefoon. Tot die tijd heb ik nooit een mobiele telefoon gehad en nu bel ik nog steeds vrijwel niet mobiel. Mijn Niikon compactcamera kreeg rommel tussen de lenzen. Ik bedacht dat een smartphone daar geen last van kon hebben, die lens beweegt niet. Zo’n groot scherm om de foto’s op te bekijken zag ik ook als voordeel. En de handel in compactcamera’s is ook behoorlijk ingestort. Olympus had ik eerder en vond ik een stuk beter, maar die maakt ze al niet meer. Heb nu een Samsung M31 met 64MP-lens. Leek me voldoende om het gemis van optische zoom op te lossen. En dat is ook eigenlijk zo. Aanvankelijk zoomde ik veel (was dat gewend), maar kwam er al snel achter dat dat waardeloos was. Neem nu in standje 64MP foto’s die ik thuis nabewerk met Photofiltre. De gezichtsherkenning of toegangscode staan ook allemaal uit. Ik wil meteen een foto kunnen maken. Ben er inmiddels redelijk tevreden mee. De macrostand is een stuk beter dan m’n oude camera, maar ik macro bitter weinig. Onder m’n naam staan wat foto’s, waarvan enkele naderhand op de PC zijn ingezoomed. En het is ook wel erg makkelijk dat ik me tijdens het maken van de foto totaal niet meer druk maak om het zoomen.

  3. Tot voor enkele jaren nam ik mijn foto’s allemaal met een digitale camera. Maar die ligt nu stof te vergaren, want ik maak ze nu allemaal met mijn smartphone. Ik maak massa’s foto’s (gebruik er ook heel wat om mijn blogberichten op te leuken), en vind de kwaliteit wel goed. Soms pimp ik ze een beetje, beetje meer/minder licht of contrast. Maar ik probeer toch er een minimum aan te prutsen. Al doende leert men, en zo heb ook ik die zoomfunctie afgezworen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: