Nenoo

Bloginterview met Elke van Nenoo.be

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag is het de beurt aan Elke, blogster op Nenoo.be.

Elke Boonen, blogger op nenoo.be

Naam & voornaam: Elke Boonen
Website / Blognaam: https://nenoo.be (eboonen – wat ooit mijn loginnaam op het werk was –
omgekeerd)
Blogt al sinds 2007, de geboorte van de oudste zoon, maar op een andere webstek, sinds 2016 op
nenoo)

Waarom ben je begonnen met bloggen?

De man en ik zijn beiden IT’er waardoor het voor ons heel logisch was om naast een geboortekaartje, ook een webstek te voorzien. Op die website kwamen dan foto’s & weetjes die we als trotse ouders deelden, maar begon ik ook korte verhaaltjes te schrijven wat uitgroeide tot een blog.

Is jouw blog doorheen de jaren geëvolueerd?

Ja, de blog is echt hard veranderd. In den beginne schreef ik dus enkel en alleen maar over de ervaringen met de kinderen, de gekke dingen die ze zeiden, de tripjes die we samen maakten, maar gaandeweg merkte ik dat ik meer wou delen dan alleen verhalen over de kinderen en ben ik even zoekende geweest, want naar mijn gevoel kon ik niet ineens recepten beginnen delen tussen al die kinderverhalen. In 2016 ben ik dan uiteindelijk helemaal opnieuw op nenoo.be begonnen en gaat het daar nu vooral over hoe ik in het leven sta en over alles waar ik (en bij uitbreiding toch ook het gezin) blij van word(en), van koken over puur praktische & creatieve dingen tot wandelen en reizen, een allegaartje dat soms eens de éne kant op gaat, dan weer de andere. Ik schrijf amper nog echt heel specifiek over de kinderen (tenzij in een ‘as we speak’), omdat ik ergens toch wel hun privacy wil beschermen. Ik hou het op mijn blog ook bewust meestal wel lichter. Natuurlijk spuwen niet alle dagen eenhoorns regenbogen uit, maar ook die dagen passeren én vervagen, tenzij ik ze blog. Als ik altijd alles zou delen, zouden de negatieve dingen te zwaar blijven doorwegen en daar wordt volgens mij niemand gelukkiger van.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Ik heb ooit wat artikels geschreven voor een online platform wat voor mij vooral een manier was om meer te schrijven en ook mijn schrijfsels met een breder publiek te delen. Ik ben daar jammer genoeg niet eerlijk met mezelf geweest want het platform staat best ver weg van wie ik zelf ben én doordat ze ongevraagd een idee van mij gebruikten, ben ik lange tijd mijn bloggoesting verloren. Ik ben van die ervaring gewoon ook niet beter of blijer geworden (gelukkig wel wat minder naïef én hopelijk ook wat slimmer 😉 ) en ben daardoor echt een stukje schrijversvrijheid verloren.

k hou het op mijn blog ook bewust meestal wel lichter. Natuurlijk spuwen niet alle dagen eenhoorns regenbogen uit, maar ook die dagen passeren én vervagen, tenzij ik ze blog. Als ik altijd alles zou delen, zouden de negatieve dingen te zwaar blijven doorwegen en daar wordt volgens mij niemand gelukkiger van.

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Ja sowieso, ik hou echt enorm van schrijven, van het nadenken tot het uitvoeren, van de woorden die uit mijn toetsenbord rollen en het gevoel dat ik op mijn eigen plekje kan schrijven over alles wat ik wil.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Mijn gedachten op orde krijgen, een uitlaatklep hebben, dingen van me af kunnen schrijven, mezelf af en toe een sjot onder mijn kont geven om zaken af of uit te werken. Het geeft me ergens ook wel een stok achter de deur om bijvoorbeeld wekelijks mijn best te doen om lekker te koken, of om jaarlijks toch altijd een leuk nieuwjaarskaartje te maken, of om de recepten van mijn moemoe te testen enz…

Ik vind het daarnaast ook fantastisch om lezers te hebben die reageren, soms met goede raad, soms met tips, soms met lieve woorden. Het zijn mensen die ik helemaal niet persoonlijk ken maar die ik absoluut een warm hart toedraag.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Voor mij is dat eerlijkheid, herkenbaarheid en een goede pen vermoedelijk. Ik denk dat het vooral daar is waar de laatste jaren de meeste lezers op af komen. Blogs die draaien op advertenties & samenwerkingen worden misschien nog wel gelezen, maar ik heb niet het gevoel dat er nog meegeleefd wordt.

Ik vind het daarnaast ook fantastisch om lezers te hebben die reageren, soms met goede raad, soms met tips, soms met lieve woorden. Het zijn mensen die ik helemaal niet persoonlijk ken maar die ik absoluut een warm hart toedraag.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post op nenoo.be? Wat is volgens jou een goed ritme?

Ik probeer elke week mijn recepten van afgelopen week te delen, dus minstens 1 keer per week maar ik zou graag wat meer posten. Is er zoiets als een goed ritme? Ik weet het echt niet, vermoedelijk hangt dat ook samen met het type van je blog en je lezers.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Voor mij is dat echt belangrijk aangezien ik gewoon heel graag foto’s neem. Ik vind bloggen eigenlijk zo geweldig omdat het schrijven en fotograferen en een stuk creativiteit combineert. De meeste foto’s zijn dus altijd van mijn eigen hand, soms neem ik eens een stockfoto vanop Pexels maar dat zet ik er dan altijd wel bij.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Sowieso wel, als je wilt groeien of opgemerkt wilt worden, is het volgens mij echt wel daar te doen, door oa het gebruik van de juiste tags, geregeld te posten, mee te doen met allerlei acties, je echt actief te engageren enz… dat gezegd zijnde doe ik daar zelf allemaal heel erg weinig mee. Als ik een nieuwe post schrijf, deel ik dat amper op mijn IG-account, van TikTok blijf ik weg en Facebook heb ik pas sinds 2017 om vooral de foto’s van de kinderen hun hobby’s te kunnen bekijken. Ik deel er ondertussen wel wekelijks mijn weekmenu in een weekmenu-groep maar dat is het.

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor je blog nenoo.be?

Niets, nada, noppes…. Ik zou wel graag eens een podcast willen maken omdat ik vroeger luisterspelen maakte met mijn cassetterecorder én mijn tienerdroom ‘radio maken’ was, maar ik zie het mezelf nog niet meteen doen omdat de drempel best hoog voelt.

Blog je in een andere taal dan het Nederlands op nenoo.be? Waarom wel? Of waarom niet?

Nee hoor, ik blog gewoon in het Nederlands! Schrijven is iets heel persoonlijks en ik zou mezelf niet beter kunnen uitdrukken in een andere taal. Ik geef op school enkele vakken in het Engels aan onze internationale studenten en ik merk altijd dat dat toch iets geremder is dan in het Nederlands, dus nee, doe mij maar gewoon Nederlands, of het ‘algemeen’ Nederlands is, laat ik wel in het midden 😉 .

Alles wat er verschijnt is persoonlijk, ik schrijf enkel alleen iets als dat vanuit mezelf komt, zelfs mijn weekmenu’s zijn persoonlijk.

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen op nenoo.be? Is dat een must of niet volgens jou?

Alles wat er verschijnt is persoonlijk, ik schrijf enkel alleen iets als dat vanuit mezelf komt, zelfs mijn weekmenu’s zijn persoonlijk. Als je die leest dan zie je dat er inderdaad een lijstje staat van wat recepten, maar nog veel meer lees je hoe ik me voel en hoe het er aan toe gaat bij ons thuis. Ik vind het dus wel een must in een blog, je kan maar echt of herkenbaar zijn, als alles wat je deelt ook persoonlijk is.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee? Indien ja, op welke manier?

De statistieken waren belangrijk toen ik net startte met nenoo. Ik wou weten hoeveel volk ik bereikte en had ergens het idee dat lezers wel vanzelf zouden komen. Dat bleek natuurlijk niet het geval, dus ik kon twee zaken doen: mezelf heel erg gaan promoten op sociale media of het gewoon allemaal loslaten. Ik deed het tweede want ik besefte dat ik gewoon wou bloggen zonder verplichtingen én dat dat kleine clubje trouwe lezers fantastisch is, want meer lezers betekent ook meer verantwoordelijkheid/zichtbaarheid/… en dat hoef ik zo nodig niet.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Ik denk dat bloggen altijd zal blijven bestaan. Het is al tien keer doodverklaard en toch is het er nog steeds want persoonlijke verhalen zijn altijd schoon en zullen altijd graag gelezen/gehoord worden, maar bloggen is de laatste jaren wel enorm veranderd door de opkomst van sociale media en adverteerders die in de gaten kregen dat er een gigantisch onontgonnen scrollend & lezend publiek was. Bloggers begonnen ineens allerlei producten/uitjes/… te promoten en lezers haakten vol argwaan af en maakten de oversteek naar IG. Ondertussen zie je op IG stilaan hetzelfde gebeuren, het begon ook allemaal onschuldig en leuk maar evolueert ook door tal van verdoken advertenties, waardoor je opnieuw niet meer weet of iemand gewoon enthousiast is of betaald werd om iets uit te testen wat de authenticiteit gewoon echt niet ten goede komt.

Ik heb geen echte tips, want uiteindelijk doe ik zelf ook maar wat… maar waarmee ik mezelf soms help is dat ik het gewoon moet doen, gewoon moet schrijven vanuit mezelf én dan wel zien waar het me brengt.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Ik heb geen echte tips, want uiteindelijk doe ik zelf ook maar wat… maar waarmee ik mezelf soms help is dat ik het gewoon moet doen, gewoon moet schrijven vanuit mezelf én dan wel zien waar het me brengt.

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Ik doe niet graag aan ‘namen noemen’, sorry! Enerzijds vind ik dat altijd zo een beetje als kiezen bij de turnles, de populaire worden altijd eerst (of alleen) genoemd, terwijl dat daarom niet altijd de beste zijn én anderzijds lees ik er op dit moment – buiten de stageblogs van mijn studenten (en dat zijn er véél) – veel te weinig! Ik heb me wel voorgenomen om jullie website nog eens uit te pluizen en wat nieuwe te ontdekken!

1 comment / Add your comment below

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: