stappenplan

#BoostJeBlog: Een stappenplan om een blog te starten

Zin om te bloggen? Maar geen idee hoe je daar aan moet beginnen? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Want met #BoostJeBlog doen we je een stappenplan cadeau om je op weg te helpen.

Voor we in het stappenplan duiken, willen we graag nog een aantal dingen meegeven. Een aantal adviezen voor je start met bloggen.

 • Wij doen ook maar wat. Evi en Katrien delen met veel plezier hun ervaringen op BlogBoost maar we doen tenslotte ook maar wat. Het is een traject met vallen en opstaan en constant bijsturen (als je dat wil). De gouden blogformule bestaat niet, anders hadden we ze na zoveel jaren bloggen wel al gevonden. Maar we blijven zoeken, je weet maar nooit.
 • Laat je niet overweldigen. Je kan heel wat informatie vinden rond bloggen. Allemaal goedbedoelde adviezen maar uiteindelijk moet je het wel allemaal zelf doen. Laat je niet ontmoedigen, overweldigen of uit je lood slaan door alle tips.
 • Doe waar jij je goed bij voelt. Ieder heeft zijn/haar manier van werken. Wat werkt voor de ene, zal niet altijd werken voor de andere. Doe daarom vooral waar je jezelf goed bij voelt.
 • Begin gewoon. Je kan nog zoveel plannen als je wil, helemaal klaar en af zal je voorbereiding waarschijnlijk nooit zijn. De beste tip is dus waarschijnlijk wel: begin gewoon. Ook met 50%, 75% of 90% voorbereiding kan je gewoon starten en onderweg bijsturen. Uit alles kan je leren.

Het #BoostJeBlog-stappenplan voor starters:

 1. Start with why. Het is een wereldbekend boek van Simon Sinek (we maken er nog wel eens een review over) maar eigenlijk alles start daarmee. Waarom wil je bloggen? Wat moet het doel van je blog zijn? Welke dingen wil je uit je blog halen? Wat wil je met je blog bereiken? Wat is de missie of visie van je blog? Het is een belangrijk startpunt dat de volgende stappen een stuk zal vergemakkelijken.
 2. Waar wil je over bloggen? Baken een aantal onderwerpen af die je aan bod wil laten komen. Probeer niet over alles en nog wat te bloggen maar focus je op 3 à 5 dingen. Je kan daarvoor even een mindmap maken met alles waar je graag wil over bloggen. Aan de hand van de mindmap en je ‘why’ kan je dan keuzes gaan maken. Welke onderwerpen wil je zeker wel aan bod laten komen en welke laat je beter vallen?
 3. Waar ligt je nadruk op? Wil je vooral schrijven? Vind je beelden belangrijk? Wil je vooral werken met video’s? Wil je lange blogposts schrijven? Of enkel korte stukjes? Kies je voor lijstjes? Of wil je ook inhoudelijk goed uitgewerkte blogs schrijven rond de thema’s die je vastgelegd hebt? Probeer aan de hand van je ‘why’ en de thema’s die koos je blog in zijn geheel wat concreter te maken. En denk ook al eens verder na over je blogambities.
 4. Kies een blogplatform dat bij je past. Om je te helpen kiezen maakten we een paar weken geleden al eens een blogpost over blogplatformen. Starten kan perfect gratis met een wordpress.com-site of via blogger.com. Heb je grotere ambities? Dan kan je al eens nadenken over een eigen hosting of domeinnaam.
 5. Kies een thema (= lay-out) dat aansluit bij je blogambities. WordPress biedt 101 gratis thema’s waar je kan uit kiezen. Verdwalen is dus niet uitgesloten. Maar het helpt als je eens terugkijkt naar je ‘why’ en waar je de nadruk op wil leggen. Katrien koos bv. bewust voor een lay-out met een preview om haarzelf te verplichten meer met beelden te werken maar ook om in de statistieken beter te kunnen zien hoeveel mensen elke blogpost bekeken. Tegelijk koos ze ook bewust voor een homepagina waar alle blogposts onder elkaar staan om gewoon een mooi chronologisch overzicht te hebben om naar te kunnen verwijzen. Evi ging in eerste instantie voor een gratis thema waar ze niet alleen foto’s beter kon in toevoegen, maar ook de header kon aanpassen en de integratie kon maken met haar Instagramaccount. Na een poosje is ze overgestapt op de betalende versie van dat thema, aangezien ze hier dan nog meer mogelijkheden heeft om het thema aan te passen zoals zij het wou. En er bijvoorbeeld haar brandingkleuren in kon toevoegen.
 6. Lanceer je blog met content. Voor je je blog lanceert, kan je al een aantal blogposts schrijven waarin de thema’s aan bod komen waar je het graag wil over hebben. Als je dan je blog lanceert, zien de lezers meteen wat ze mogen verwachten van je blog. Zien ze overeenkomsten? Dan zullen ze ook meer geneigd zijn om vaker te komen lezen.
 7. Zorg voor een aanspreekpunt. Zelfs als startende bloggers is het belangrijk om contactgegevens op je site te vermelden. Dat kan in de vorm van een contactformulier (bv. als je anoniem wil bloggen) of via een mailadres dat je duidelijk vermeldt op je blog. Een contact is belangrijk om verschillende redenen: bv. voor een rechtzetting als er een foutje op je website staat, voor als iemand met je wil samenwerken, om (niet openbaar) vragen te stellen … Hou er wel rekening dat als je contactgegevens ‘verzamelt’ van anderen, er ook altijd een GDPR-luik aan vasthangt. Meer daarover binnenkort in een aparte blogpost én podcast!

Wil je het stappenplan graag bewaren om later nog eens aan de slag mee te gaan? Dan hebben we goed nieuws voor jou want we goten het stappenplan in een freebie die je kan downloaden.

Download hier je gratis stappenplan ‘Starten met een blog’

  Door de freebie te downloaden en dus je gegevens achter te laten ga je er met akkoord dat wij deze toevoegen aan onze verzendlijst voor onze nieuwsbrieven. We respecteren je privacy en dus kan je op eender welk moment uitschrijven.

  Wat is jouw beste tip voor een startende blogger?

  2 comments / Add your comment below

  1. Ik deed (en doe) echt maar wat. Ik had wel een idee in het begin van de mogelijke onderwerpen, zoals boeken, reizen, tv programma’s bespreken, maar eigenlijk is de hoofdmoot gewoon ingenomen door persoonlijke posts bij mij, over het leven van alledag. Ik moet ook zeggen dat ik niets afbaken, soms heb ik het nog over muziek of over boeken. You do you!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  %d bloggers liken dit: