Perfect Imperfect

Blogtools voor Perfect Imperfect

Een vraag die we regelmatig wel eens krijgen is welke blogtools we allemaal gebruiken. En dus leek het ons wel fijn om die eens op te sommen. Omdat er wel wat verschil op zit welke blogtools we gebruiken voor BlogBoost en onze persoonlijke blogs, maakten we er aparte blogposts van. Een blik achter de schermen van de blog van Katrien, Perfect Imperfect.

Blogtools voor Perfect Imperfect

WordPress

Het lijkt misschien een vreemde om te vermelden. WordPress is het platform waar ik mijn blogposts in publiceer. Maar ik maak ook handig gebruik van de planfunctie om blogposts in te plannen en te laten verschijnen om 5u ‘s ochtends. En tegelijk ook grote fan van de statistieken van WordPress. Ik heb sinds twee jaar wel een Google Analytics maar de statistieken van WordPress geven je wel een eenvoudig overzicht. Voor mij werken ze mobiel trouwens nog beter dan op laptop.

Notion, mijn blogbijbel

We hadden het in de vorige post al over onze Notion voor BlogBoost. Het is tegelijk ook de belangrijkste tool voor mijn persoonlijke blog. Wat zit er in? Databases met blogposts, ideeën, dingen om eens te checken … Die databases heb ik dan tegelijk ook omgevormd naar een blogplanning. Zo is alles aan elkaar gelinkt en kan je zotte dingen doen. Ik hou er maandelijks ook statistieken in bij (hoeveel pageviews, hoeveel unieke bezoekers, cijfers van mijn sociale media), zo kan ik aan het eind van elk jaar ook de evolutie van mijn blog even bekijken. Mijn to do’s zitten er in en ik hou er mijn verbeterpunten bij. Kortom, de blogbijbel van Perfect Imperfect. Ik heb daar heel lang Trello voor gebruikt. Ik vond Trello mobiel iets gebruiksvriendelijker, je kan alles onderweg makkelijker van Trello omzetten naar posts voor social bv. Dat gaat bij Notion iets moeilijker maar Notion heeft zoveel mogelijkheden dat ik toch de omschakeling gedaan heb.

Unsplash, smartphone & Canva

Toegegeven, op vlak van afbeeldingen ben ik redelijk lui aangelegd. Ik ben ooit een blog gestart om te schrijven. Mijn prioriteit heeft dus nooit echt gelegen bij de beelden. Al koos ik als ik thema voor mijn blog Perfect Imperfect bewust voor een thema met foto’s om mezelf verplichten toch wat meer werk te steken in de beelden. Voor een paar rubrieken op mijn blog maakte ik een algemene afbeelding met een foto uit Unsplash (mijn favoriete fotodatabank) en een opschrift in Canva. Soms maak ik ook een foto met mijn smartphone (iPhone) omdat dat gewoon heel makkelijk is. Daarnaast vind ik die smartphone gewoon ook heel handig om de foto snel bij te knippen. Ik probeer wel consequent ook de fotograaf te vermelden als ik een foto van Unsplash gebruik.

Mijn liefde voor papier

Aan het eind van elk jaar start ik met de voorbereiding van het volgende jaar. En raar maar waar, ondanks Notion, start ik elke voorbereiding toch op papier. Ik print dan gewoon een jaarkalender af en daar begin ik ideeën op te droppen. Ik plan mijn vaste rubrieken in, ik plan wat bijzondere dagen in en ik zet er de challenges op waar ik aan wil deelnemen. Daarna zet ik de planning pas over naar een digitale planning. Ook voor brainstorms werk ik nog altijd graag op papier. Mindmappen, losse ideeën droppen … het werkt voor mij nog altijd beter op een blad.

Social plannen met Studio voor Makers

Ik heb heel lang mijn sociale media ingepland met Hootsuite. Tot Hootsuite wijzigde. Sindsdien postte ik alles handmatig op mijn sociale media. Vaak gewoon met mijn smartphone ‘s morgens op de trein. Tot ik onlangs de Studio voor Makers van Facebook en Instagram herontdekte. Maar ik blijf zoeken, want ik vecht vooral met de previews van Facebook. Vroeger maakte Facebook die pas op het moment dat je post online ging, tegenwoordig moet de preview al beschikbaar zijn als je een post inplant. Jammer, want daardoor moet je veel meer ad hoc gaan werken en kan je dingen niet op voorhand gaan inplannen.

Bloglovin’, om blogs van anderen te lezen

Er was een tijd dat Bloglovin een fantastische tool was om blogs van anderen te lezen. En voor een paar blogs die ik volg, gebruik ik het nog steeds. Het is een goeie tool om bij te houden welke posts je al gelezen hebt en welke nog niet. Maar ik vrees dat Bloglovin wat op zijn retour is. Er duiken heel veel ‘spam’-volgers op en het overzicht is ook niet meer wat het geweest is. Jammer, want ik mis eigenlijk wel een goeie tool om blogs van anderen te volgen. Ik testte een tijdje Feedly maar ik geraakte er nooit van overtuigd. Tegenwoordig heb ik in Notion een lijstje staan met de links en check ik elke week handmatig dat lijstje om te zien of er nieuwe posts zijn.

Welke tool gebruik jij en moeten we zeker eens uittesten?

4 comments / Add your comment below

 1. Ik blog (nog altijd, al meer dan 10 jaar ondertussen ) op blogspot. Maar ik ben niet blij met de laatste veranderingen die ze daarop doorvoerden want sindsdien klungel ik veel meer met de lay out die nog minder dan ervoor doet wat hij moet doen. En om de 1 of andere reden gaat het knippen en plakken zeer zeer moeizaam tegenwoordig. Dat laatste is wel ambetant want ik heb een systeem ontwikkeld waarbij ik per artikel een hoop foto’s oplaad in een conceptartikel, vervolgens een nieuw artikel maak waarin ik mijn tekst schrijf en daarna de foto’s van het éne artikel naar het andere over kopieer op de juiste plaats.
  Ik schrijf meestal een week of 2 op voorhand en plan dat gewoon in op blogger zelf. (Kan dat in wordpress niet dan? ) En de rest van mijn planning zit in mijn hoofd of in de vele concepten die nog uitgewerkt moeten worden op het dashboard van mijn blog.
  Ik maak zeer veel foto’s en doorheen de jaren zijn die foto’s steeds prominenter aanwezig op mijn blog. Misschien overdrijf ik zelfs af en toe een beetje vermoed ik. Oeps … Ik maak ze meestal met mijn fototoestel en bewerk ze in helicon filter (een oude versie, waar ik al 10 jaar op werk) en eventueel aangevuld op mijn smartfoon met a color story, snap seed of fotoshop express.
  En ik gebruik ook bloglovin om blogs te blijven volgen, ook wegens gebrek aan goed alternatief …

  Dat is het zowat denk ik …

  1. He wat stom zeg dat door die laatste updates je veel meer werk hebt met de lay-out. Hopelijk raakt dat snel opgelost. En ja hoor, ook op WordPress kan je berichten gewoon inplannen 😉

 2. Ik ben zelf ook overgestapt van Bloglovin naar Feedly. Het was even wennen in het begin maar ondertussen ben ik wel fan. Eigenlijk heb ik niet zoveel blogtools. WordPress en Feedly, de smartphone voor foto’s, digitale notities om concepten in uit te werken (ik doe het liever zo dan via een concept in wordpress) en LibreOffice om mijn planning, archief en een gigantische lijst met inspiratie voor blogposts bij te houden. Mijn archief hou ik trouwens ook in een notitieboekje bij en als me er iets te binnen schiet wanneer ik niet achter de laptop ziet dan pen ik dat ook neer in een notitieboek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: