blogplatform

#BoostJeBlog: Welk blogplatform kies je voor je blog?

Een blog starten is altijd wat een ontdekkingstocht. Maar effectief beginnen aan een blog doe je steeds met het kiezen van een blogplatform om je blogs op te posten. Door de jaren heen zijn er heel wat tools en ‘merken’ verschenen aan het blogfirmament. We doken in de wereld van de blogplatformen om je op weg te helpen en testten er zelf een aantal uit.

Welk blogplatform kies je voor je blog?

Voor je in de verschillende blogplatformen duikt moet je jezelf een aantal vragen stellen:

 • Ben je vlot met digitale tools of niet?
 • Heb je wel wat aanleg om zelf platformen te installeren of net niet?
 • Wil je er zelf veel tijd in steken of kies je voor iets tijdsefficiënt?
 • Primeert de tekst of moet het er vooral fancy uitzien?
 • Heb je budget of wil je liever gratis aan de slag?

Welke blogplatformen zijn er?

We maken hier een opdeling tussen platformen voor starters en gevorderden. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Alle platformen die we hier onder de noemer ‘snel, goedkoop en gemakkelijk’ aanhalen hebben een aantal dingen gemeen. Ze zijn gratis maar gratis wil vaak ook zeggen ‘met reclame’. Dat moet je erbij nemen en heb je vaak niet onder controle. Daarnaast zijn de gratis platformen wel eenvoudige systemen die dummyproof zijn en dus gemakkelijk te bedienen. Maar je raadt het misschien zelf al, gratis en eenvoudig wil vaak ook zeggen dat het platform zijn beperkingen heeft. Met wat websitekennis kan je de lay-out wat bijsturen, maar de gratis platformen zijn niet altijd gemaakt om veel zelf te bepalen.

Snel, goedkoop en gemakkelijk

Wix

Wix is een eenvoudig websitesysteem waar je ook blogs mee kan opzetten. Bij de registratie kies je dan gewoon voor ‘blog’. Je kiest een template en via die template ga je naar ‘manage posts’ om een blogpost aan te maken. Het is een drag-and-drop-systeem, het is heel visueel en je hebt er nauwelijks websitekennis voor nodig.

blogplatform Wix

Weebly

Weebly is vergelijkbaar met Wix. Je registreert en kiest voor een website met of zonder shop. Daarna kan je bij de templates voor ‘blog’ kiezen. Het aantal templates is beperkt, dus kieskeurig moet je zeker niet zijn. Weebly vraagt op een gegeven moment om een domein te registreren (tegen betaling) maar die melding kan je gewoon afsluiten. In de footer van je Weeblysite blijft er dan wel promo staan als je de gratis versie gebruikt.

Blogplatform Weebly

WordPress.com

Zowel Evi als Katrien kozen er meer dan vijf jaar geleden voor om hun blog op te starten via WordPress.com. Dat is de gratis versie van WordPress. Het is een goed en betrouwbaar systeem dat in tegenstelling tot Wix en Weebly ook echt gemaakt is voor blogs. De back-end (het beheersysteem achter de schermen waar je blogs toevoegt) ziet er misschien iets complexer uit maar is toch heel dummyproof. WordPress.com heeft veel mogelijkheden omdat je plug-ins en thema’s kan toevoegen die ter beschikking worden gesteld door de grote community rond WordPress. Daarnaast zijn de standaardinstellingen en mogelijkheden heel goed, zelfs de statistieken vertellen je al heel wat zonder dat je Google Analytics moet gebruiken.

blogplatform wordpress

Blogger

Blogger is het blogplatform van Google. Katrien maakte er in een heel ver verleden haar allereerste blog in. Het is net als WordPress een echt blogplatform. Dat merk je ook aan de features van het platform. Het is heel eenvoudig en duidelijk. Voor bloggers bevat het heel wat specifieke mogelijkheden.

Gevorderden

WordPress.org

Dit is de grote zus van WordPress.com. Een professioneel WordPress-systeem geeft je meer vrijheid maar ze vraagt tegelijk ook meer verantwoordelijkheid. WordPress.org is een soort van softwarepakket dat je op een eigen hosting installeert. Het is Open Source software, dus je betaalt vooral voor een eigen plekje op het internet en een domeinnaam. Je hebt geen last meer van reclame en het systeem is vrij eenvoudig op te zetten via de meeste hostingbedrijven. Met een klein beetje websitekennis kom je al ver. Katrien verhuisde twee jaar geleden naar WordPress.org en ook Evi maakt er graag gebruik van.

Drupal

Wil je echt de professionele toer op? Dan kan je ook kiezen voor een systeem als Drupal. Een eenvoudige Drupalsite kan je zelf opzetten maar om er een professionele blog van te maken, heb je toch wat meer kennis nodig. Het voordeel van Drupal is wel dat het echt een op en top professioneel systeem is dat ontzettend veel mogelijkheden heeft. Maar vergis je niet, ook WordPress.org heeft heel wat goeie mogelijkheden.

Tijdens onze zoektocht naar blogplatformen botsten we op nog een aantal bekende en minder bekende namen. We hebben ons beperkt tot de bekendste om door te lichten. Maar check zeker ook deze eens als je op zoek bent naar een blogplatform om te starten: Tumblr, Medium, Typepad, LiveJournal, Ghost, Joomla en Squarespace.

Samengevat:

Wil je starten als blogger en wil je graag gratis en laagdrempelig aan de slag, dan zijn wij vooral overtuigd van Blogger of WordPress.com. Het zijn gelijkaardige platformen met vergelijkbare opties, écht gemaakt om te bloggen. Ben je al wat meer ervaren en wil je meer tijd en een beetje geld investeren in je blog? Dan is WordPress.org zeker een aanrader. Zelfs met een basis aan websitekennis kan je daar al heel mooie dingen mee doen. In een latere blog komen we zeker nog terug op tips over hosting voor je website.

Welk blogplatform gebruik jij? Wat zijn jouw ervaringen?

13 comments / Add your comment below

 1. Ik ben ooit, lang geleden, begonnen op Blogger maar ik vond het veel moeilijker om contact te leggen met anderen daar en het was toen ook best omslachtig om een reactie te geven op een Blogger blog als je zelf iets anders gebruikte. Nu zit ik op WordPress.com en ik ben daar heel tevreden van.

  1. Het is inderdaad niet zo makkelijk he om een reactie achter te laten op Blogger. Fijn ook om te lezen dat WordPress je goed bevalt 🙂

 2. Ooit geëxperimenteerd met Drupal maar dan merk je toch dat het een systeem is voor meer complexen websites ipv voor echte blogs. Dus ben ik het maar bij WordPress gebleven (beide versies).

 3. 10 jaar geleden ben ik ook begonnen op Blogger, heb ik 3 jaar uitgehouden totdat het meerendeel van de blogs die ik volgde, de overstap naar WordPress gemaakt hadden. Nu a niets meer dan 7 jaar héél blij over WordPress.

 4. Ik koos voor WordPress. org om met bloggen te beginnen, en volgde een videocursus hierover bij MatthijsOnline.nl. het was zeker de investering waard. Ik ben heel tevreden over mijn keuze.

 5. Hier ook een wordpress gebruiker. Daarvoor maakte ik alles voor mijn blog aan in BlueFish en dan moest nadien elke pagina via FileZilla online worden gezet. In een heel ver verleden ben ik begonnen met Dreamweaver maar toen was Zwartraafje enkel een website zonder blogpagina. WordPress werkt gelukkig een pak sneller en vlotter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: