blogbijbel boek review

De Blogbijbel (boek review)

Ik las voor het eerst over het boek De BlogBijbel op website van Ben (Blogtrommel). In een van zijn blogposts bespreekt hij namelijk het boek. Toen ik het ook zag opduiken in één van Katrien haar freebies was ik verkocht. En alhoewel het boek dateert uit 2013, leerde ik er toch nog wel een paar dingen uit.

Ik las het boek trouwens als e-book via mijn Kobo Plus abonnement en was er op een paar dagen wel door want het telt nu ook niet zo geweldig veel pagina’s. De editie die ik las telt er 183. Het boek zelf is opgedeeld in 23 hoofdstukken waar zowat elk aspect dat met bloggen te maken kan hebben aan bod komt.

Wat ik zelf heel fijn en toch ook wel verfrissend vond aan dit boek is dat je niet bijna 200 pagina’s lang alleen maar do’s en dont’s te lezen krijgt. Integendeel, aan de hand van persoonlijke verhalen geeft Caroline je heel wat tips en tricks mee. Het boek staat ook bol van de doe-oefeningen, waar je meteen mee aan de slag kan gaan.

Wat ik leerde uit De BlogBijbel

  1. Hoe je toch persoonlijke dingen kan vertellen zonder al te veel in detail te treden. Door bijvoorbeeld niet de feiten op zich te benoemen, maar door in te gaan op hoe jij je daarbij voelde.
  2. Blogposts hoeven absoluut niet lang te zijn. Caroline zelf schrijft bijvoorbeeld geen enkele blogpost die langer is dan 600 woorden. Is een post toch langer, dan knipt ze hem in twee.
  3. Dat taal heel belangrijk is. En je bijgevolg je posts best door een heel kritisch persoon laat nakijken. Zodat alle overbodige woorden geschrapt worden en je je taal op punt stelt. Caroline suggereert dat je hiervoor zelfs een online clubje kan oprichten, waarbij je dan kritisch naar elkaars posts gaat kijken.
  4. Het belang van witregels. Caroline raadt aan om elke 100 woorden voor een witregel te zorgen. Je mag deze natuurlijk niet eender waar plaatsen, maar best op die plaatsen waar je lezer even kan uitrusten zonder dat hij nadien niet meer kan volgen.
  5. Regelmaat is key. Je blogt beter eens in de drie maanden dan pakweg vijf maanden lang elke derde dinsdag en weer drie maanden niets.
  6. Hou minstens 3 tot 5 tijdloze blogposts achter de hand voor wanneer je echt geen inspiratie hebt.
  7. Dat tips, anekdotes, metaforen, voorbeelden en besprekingen erg goed werken. Maar dat je evengoed ook ironie kan gebruiken om je lezer mee te nemen in je verhaal

Maar bovenal leerde ik toch ook wel dat bloggen een ambacht is en geen talent. En dat ook hier geldt: oefening baart kunst!

De BlogBijbel is beschikbaar als e-boek op Bol.com voor 17 euro. Als je over een Kobo Plus abonnement beschikt kan je het boek met dat abonnement gratis lezen.

Heb jij nog een goeie boekentip voor ons? Of wil je graag dat we voor jou eens een boek testen? Laat het ons weten, wij gaan ermee aan de slag.

2 comments / Add your comment below

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: