Maai Oh Maai

Bloginterview met Maaike van Maai Oh Maai

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag is het de beurt aan Maaike van Maai Oh Maai.

Naam & voornaam: Maaike Clarysse

Website / Blognaam: www.maaiohmaai.com

Blogt al sinds: September 2020 (een groentje dus!)

Waarom ben je begonnen met bloggen op Maai Oh Maai?

Zo’n anderhalf jaar geleden begon ik met een opleiding copywriting. De allereerste tip van mijn docent was een blog beginnen, om zo het schrijven onder de knie te krijgen. Als trouwe student (lees: strever) besloot ik zijn raad op te volgen. Eerst wist ik niet goed waarover ik zou bloggen. Ik stelde mezelf de vraag: “Waarover kan je echt gepassioneerd schrijven en heb je iets zinnigs te vertellen? Wat is jouw ‘ding’?” En zo ontstond Maai oh Maai – een reisblog over tripjes met en zonder kinderen.

Is jouw blog doorheen de jaren geëvolueerd?

Mijn blog bestaat nog maar een half jaar. Veel evolutie zit er dus nog niet in. Ik merk wel dat mijn laatste blogposts niet langer ‘puur’ reisverslagen zijn, maar ook een aantal waardevolle tips bevatten voor de lezers. En dat is uiteindelijk ook deels de bedoeling van een reisblog. Het is uiteraard fijn als lezers geïnspireerd raken voor hun volgende reis, maar dubbel zo fijn als ze dankzij een concrete tip op mijn blog een bijzonder plekje ontdekken of op een speciale plaats logeren.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Voor zover ik weet, heb ik nog geen blunders begaan. Maar goed, wat niet is kan nog komen. Oh jee, heb ik het nu net gejinxt?

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Absoluut. Ik zou er alleen veel vroeger mee begonnen zijn!

Bloggen helpt me om beter te schrijven

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen op Maai oh Maai jou heeft bijgebracht?

Het helpt me om beter te schrijven. Het cliché dat stelt dat hoe meer je iets doet, hoe vlotter het gaat, klopt hier echt. Over mijn eerste blogposts deed ik bijvoorbeeld weken om die af te krijgen. Nu komen de woorden al veel sneller, en weet ik ook beter waar ik naartoe wil met mijn verhaal.

Mijn blog helpt me mijn pen te blijven aanscherpen en heeft nu al een betere copywriter van me gemaakt. Daar ben ik heel blij om.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog? 

Authenticiteit is cruciaal. Niemand heeft iets aan een blog die geschreven is door iemand die zichzelf niet is, of die schrijft wat hij/zij denkt dat anderen willen lezen. 

Daarnaast vind ik het visuele aspect ook belangrijk. Het oog wil ook wat, toch? Een mooie vormgeving nodigt uit tot lezen.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post op Maai oh Maai? Wat is volgens jou een goed ritme?

Ik probeer om de drie weken/een keer per maand een nieuwe post te publiceren. Voor een reisblog vind ik dat een prima ritme. Op een kookblog of mamablog wil je wellicht minstens een keer per week iets nieuws lezen, maar van een reisblog wordt dat dan weer niet verwacht, denk ik. 

Het zou me überhaupt niet lukken om iedere week te posten. Mijn artikels zijn vrij lang en bevatten vaak veel info. Het vraagt tijd om die allemaal uit te schrijven. En hoe graag ik het ook anders zou willen, bloggen is nog steeds een onbetaalde hobby. Ik kan er dus enkel in mijn vrije tijd aan werken.

Goed geplaatste foto’s delen je tekst ook mooi op. Dat maakt het veel overzichtelijker en uitnodigender voor de lezer.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost? 

Op een schaal van één tot tien: elf! Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, want bloggen draait in de eerste plaats om het geschreven woord, maar sprekende foto’s zijn oh zo belangrijk. Ik zei het al: het oog wil ook wat. 

Goed geplaatste foto’s delen je tekst ook mooi op. Dat maakt het veel overzichtelijker en uitnodigender voor de lezer.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers? 

Voor bloggers die snel een breed publiek willen bereiken, is het een absolute meerwaarde. Sociale media helpen gewoon enorm om je bekendheid te vergroten. Dat zie ik aan mijn statistieken. Heel wat mensen komen binnen Instagram op mijn profiel terecht, en klikken zo door naar mijn blog.

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor je blog?

Ik ben nog een newbie op het gebied van bloggen, dus ben nog volop aan het experimenteren met dat op zich. Maar dat neemt niet weg dat ik nog niet aan die andere tools gedacht heb. Ik zou dolgraag een podcast maken met reizen als centrale thema, maar ik weet in de verste verte niet hoe ik daarmee zou moeten beginnen. Bij dezen: technisch onderlegde sympathisanten mogen zich altijd aanmelden! Ook collega-reisbloggers die dromen van een podcast zie ik graag komen. Het lijkt me namelijk wel leuk om dit met z’n twee te doen. 

Blog je in een andere taal dan het Nederlands? Waarom wel? Of waarom niet?

Ik schrijf heel bewust in het Nederlands. De oorspronkelijke bedoeling van mijn blog was om mijn schrijfvaardigheden als copywriter aan te scherpen, dus waarom zou ik dat dan in een andere taal doen? Commercieel gezien en met het oog op ‘bekendheid’ is het misschien slimmer om in het Engels te bloggen, maar dat interesseert me eigenlijk niet. Mijn moedertaal is Nederlands, en daar ben ik best trots op! 

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog? Is dat een must of niet volgens jou?

Op mijn blog deel ik mijn persoonlijke reiservaringen, dus ja, je krijgt er wel een serieuze inkijk in mijn privéleven. Maar dat is net hét ingrediënt van een goede blog, vind ik. Niemand wil een droog, onpersoonlijk verhaal lezen. Er moet een stukje van jezelf in zitten. Net dat maakt het ‘echt’.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee?

Toen mijn blog pas online stond, checkte ik de statistieken meerdere keren per dag. Ik ben blijkbaar best ijdel, want het gaf me een kick om te zien dat er weer iemand mijn site had bekeken. Nu ben ik er al een stuk minder mee bezig. Ik volg het nog altijd op, maar niet meer zo fanatiek. Al doet het me nog altijd wat als ik zie dat een nieuwe blogpost scoort!

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Ik merk dat bloggers steeds vaker worden ingezet als influencers, en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen, denk ik. Maar daar is niets mis mee. Ook ik zou geen nee zeggen, mocht een reisbureau me een reisje aanbieden in ruil voor een blogpost. Ik zie het als een win-win voor beide partijen, dus waarom niet?

Doe vooral je eigen ding. Sommigen denken misschien dat ze over dit of dat moeten gaan schrijven omdat dat nu hip of in trek is. Maar zo werkt het niet.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers? 

Ik ben natuurlijk nog groen achter mijn blogoren, maar ik zou iedereen, beginnelingen en ervaren bloggers, aanraden om vooral je eigen ding te doen. Sommigen denken misschien dat ze over dit of dat moeten gaan schrijven omdat dat nu hip of in trek is. Maar zo werkt het niet. Ik lanceerde mijn reisblog in volle coronacrisis. Soms zeiden mensen me: “Nu een reisblog starten, als reizen niet mag?” Maar ik voelde me daar goed bij, en kreeg ook veel positieve reacties. Dat mensen weer even konden dromen, of al veel inspiratie hadden opgedaan voor later. Dat doet enorm veel deugd.

Welke blogs lees jij zelf heel graag? 

Mijn grote passies zijn lezen en reizen. Het is geen toeval dat de blogs die ik volg, daarmee te maken hebben. Dit zijn mijn favorieten:

 https://www.bvre.be/ (boekenblog)

http://www.theconfessionofabooknerd.be/ (boekenblog)

https://reismicrobe.com/ (reisblog)

Al lees ik ook graag de blogs een aantal collega-copywriters/-mama’s uit West-Vlaanderen. Heel herkenbaar wat zij vertellen!

http://www.josieslittlethings.be

https://failingtobesuperwoman.be/

5 comments / Add your comment below

 1. Wat een leuk blog interview! Ik blog zelf sinds september 2020 (ben dus ook nog een groentje 😅), en herken zoveel in dit interview !
  Op mijn site http://www.nickysleefenbeleefblog.be wil ik het vooral hebben over reizen (door corona enigszins nog beperkt tot daguitstappen) en boeken (mijn reviews, maar ook een interview met een thrillerauteur bv.)
  Maar ik schrijf ook graag over andere zaken, zoals mijn bezoek achter de schermen van een dierenopvangcentrum. Ik vind bloggen hoe langer hoe leuker. En hé Maaike : jou ga ik zeker ook volgen nu (groentjes onder elkaar hé 😊 Veel succes nog !

  1. Wat fijn dat je het zo herkenbaar vond! Mocht je zin hebben om ook eens deel te nemen aan onze interviewreeks, geef dan maar een gil 😉

   1. Oh ja Evi, het lijkt me best leuk eens deel te nemen aan jullie interviewreeks als dat kan !! 🤩
    Ik woon deels in België, deels in Spanje, maar dat zal wel geen probleem vormen. Ik veronderstel dat alles toch per mail gebeurt … 😊
    Nog een fijn weekend! 🙋‍♀️

    1. Hoi Nicole, wat fijn zeg dat je dat ziet zitten 😉 Het verloopt inderdaad via mail, dus dat zit wel snor. Ik bezorg je alle nodige info! Groetjes, Evi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: