TinyBlogt

Bloginterview met Tiny van TinyBlogt

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag is Tiny van TinyBlogt aan het woord!

TinyBlogt

Naam: Tiny

Website: TinyBlogt

Blogt al sinds: augustus 2014

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Dat weet ik eigenlijk niet meer honderd procent zeker. Ik schrijf al jaren en jaren maar nooit had ik iets gepubliceerd op het Internet, tenzij op Facebook. Op dat medium postte ik wel regelmatig foto’s en vaak schreef ik daar wel een lap tekst bij, maar dat werd al snel te persoonlijk. Ik wou iets
anoniemer, zodat niet iedereen in mijn omgeving meteen zou weten wie blogde. Ik maakte ook zelden ‘reclame’ voor mijn blog op mijn persoonlijke Facebook-pagina. Nog steeds niet trouwens, ik heb wel een aparte Facebook- en Instagram-account voor TinyBlogt.

Is jouw blog TinyBlogt doorheen de jaren geëvolueerd?

Ik heb nooit echt geweten welke richting ik uit wou, het moest niet specifiek zijn, ik wou geen niche worden in de blogwereld. Dus geen mamablog, geen reisblog, geen kookblog, geen muziekblog, maar wel van alles een beetje. Doorspekt met veel humor, dat wou ik wel. En persoonlijk, doch anoniem. In die zin is mijn blog niet echt veranderd, het gaat nog steeds alle richtingen uit.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Misschien ben ik op een bepaald moment té persoonlijk geweest, voornamelijk in verband met mijn zoon. Er waren dan toch al wat mensen in mijn omgeving die meelazen en hoewel hun reacties meestal héél positief waren, kreeg ik toch soms uit een bepaalde richting de wind van voren. Een aantal berichten zijn daarom ondertussen beveiligd met een wachtwoord, vooral om de betrokkenen te beschermen.

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Zeker! En eigenlijk was ik er beter al veel vroeger mee begonnen.

Ik heb nooit echt geweten welke richting ik uit wou, het moest niet specifiek zijn, ik wou geen niche worden in de blogwereld.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Nooit, maar dan ook nooit had ik verwacht om door het bloggen mensen te leren kennen. Via blogmeetings, of kleine mini-meetings met telkens nog één andere blogger met wie het wel leek te klikken… Sommige van die ontmoetingen zijn vaak herhaald en ik ben zo verschrikkelijk dankbaar dat die mensen op mijn pad zijn gekomen. Ik kan zeggen dat ik er ongeveer vier echte vriendinnen bij heb, dankzij mijn blog.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Persoonlijke inhoud, eerlijkheid, openheid, taboedoorbrekend (en dat laatste is voor de meeste mensen blijkbaar héél lastig). Ik heb een hekel aan eenheidsworst, daarom heb ik het soms wat moeilijk met challenges omdat vele dingen vaak terugkomen en dan op een bijna irritante gelijkaardige manier worden ingevuld. Geen steen naar jullie blogboostnajaarschallenge, hoor! Reuze goed idee om bij sommige mensen er weer een frisse wind te laten doorwaaien. Maar als je al vijf jaar of langer blogt én heel veel blogs
leest, dan lees je toch vaak hetzelfde – ik moedig iedereen aan om ‘out of the box’ te denken, niet te veel te willen pleasen, maar vooral je gedacht doen, al is dat soms eens cru.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post? Wat is volgens jou een goed ritme

Ik probeer wekelijks, en dat is het minimum. Soms heb ik er twee per week, soms zitten er tien dagen tussen. Je hebt natuurlijk periodes in je leven waar je minder inspiratie hebt, en dan ineens heb je weer iets meegemaakt, gelezen of gezien en krijg je voeding voor wel drie blogposts tegelijk.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Als een blog héél goed geschreven is, en er zit een beetje lay out in, dan leest dat even lekker zonder foto. Maar een foto biedt vaak een meerwaarde, ik probeer er altijd minimum eentje in te steken en wel liefst foto’s die ik zelf heb genomen. Héél zelden ga ik op het Internet op zoek naar andere foto’s, dan vermeld ik wel de bron, want dat vind ik wel belangrijk. Ik heb al vaak geblogd over mijn reizen en dan was één foto wel het absolute minimum.

Ik moedig iedereen aan om ‘out of the box’ te denken, niet te veel te willen pleasen, maar vooral je gedacht doen, al is dat soms eens cru.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Mwah. Dat is dubbel. Ik schreef zelfs al een blog speciaal hierover:
https://tinyblogt.wordpress.com/2020/02/19/tiny-en-het-verschil-tussen-bloggen-en-instagram/

Sorry maar ik heb maar een kleine gsm en de ogen van een 52-jarige, dus ik lees écht geen hele lappen tekst op de Stories van Instagram. Geef mij dan maar mijn computer en een hoop blogs met inhoud. Zelf heb ik een Instagram voor tinyblogt en heel soms vind je daar een persoonlijke foto, maar dan moet je snel zijn – om een beetje te teasen en mensen naar de blog te lokken. Geen idee eigenlijk of dat werkt.

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor je blog?

Vloggen ga je me nooit of nooit zien doen. Ik plak niet op camera en op video al helemaal niet, ik heb er het hoofd niet voor. Dat is ook de reden waarom je nooit foto’s van mezelf zult zien op mijn blog. Ik wil best een podium, maar dan wel eentje waar men mij niet herkent.

Blog je in een andere taal dan het Nederlands? Waarom wel? Of waarom niet?

Mijn Engels is best goed, maar ik ga niet pretenderen dat het beter (of even goed) zou zijn als mijn moedertaal. Dus nee, mijn doelpubliek is ook gewoon België en Nederland en de Nederlandstaligen die meelezen waar dan ook ter wereld. Ik heb een vaste lezer uit Mozambique en nog eentje in
Tanzania. Dat is exotisch genoeg.

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog?

Zeker wel! Als je niet persoonlijk bezig bent in je blog, wat doe je dan? Dan ben je toch commercieel bezig of dan doe je het toch met een andere doelstelling? Of wil je dan puur verhaaltjes vertellen, die niets te maken hebben met je persoonlijk leven? Zelfs een recensie van een restaurant of een verslag van een reis is sowieso persoonlijk. Dus ja, ik ben zeer persoonlijk in mijn blog, misschien soms tot op het gênante af. Ik geef me behoorlijk bloot en toon ook mijn zwakke kanten; ik had het over mijn psycholoog, over mijn pestverleden, over de moeilijke tijd als alleenstaande mama, over mijn blinde ouders,… Veel persoonlijker wordt het niet zeker?

Dus ja, ik ben zeer persoonlijk in mijn blog, misschien soms tot op het gênante af. Ik geef me behoorlijk bloot en toon ook mijn zwakke kanten

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee?

Ik bekijk ze wel af en toe, uit nieuwsgierigheid, om te zien welke soort berichten er hoger scoren dan andere. Het is simpel: drama sells and comedy too, om het eens in het Engels te zeggen. Berichten over moeilijke zaken, waarin ik eerlijk ben over de problemen die ik ondervind, scoren hoog. Het meest gelezen was bijvoorbeeld https://tinyblogt.wordpress.com/2014/12/05/tiny-is-het-beu/
over mijn onvermogen om met mijn zoon om te gaan tijdens de studieperiode. Achteraf – na een hele lange lijdensweg – hebben we pas op zijn twintigste ontdekt dat hij een Autisme Spectrum Stoornis heeft.

Maar gelukkig ook grappige zaken scoren hoog, afgelopen maand was vooral mijn bericht over ‘mijn Australiër’ vaak gelezen, en die kreeg ook héél veel reacties: https://tinyblogt.wordpress.com/2020/11/11/tiny-en-de-australier/

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Zoals ik al zei, ik vrees voor het ‘ver-instagrammiseren’ van de blogosfeer, om maar eens even een neologisme te lanceren. Een aantal bloggers bij wie ik vroeger héél graag kwam lezen, doen niets meer met hun blog, maar posten massa’s selfies en stories met lappen tekst waar ik zelfs met een vergrootglas en liters geduld niet aan uit geraak. Ligt dat aan mijn leeftijd?

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Aan allemaal: wees authentiek. Maar lees gerust een massa andere blogs om daar inspiratie uit te halen. En als je steelt: steel dan goed genoeg, zodat het niet opvalt! Schrijf veel! En wees niet te kritisch voor jezelf (behalve op schrijffouten!). Schrijf uit je hart, laat het stromen, wees niet bang om van de hak op de tak te springen als je schrijft, het leidt altijd wel ergens naartoe.

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Again: persoonlijke blogs die iets verder gaan dan de Oei, ik groei – boekjes en eerder de Trotter-tour opgaan in plaats van de laatste Neckermann-brochure. Off the beaten path, om het in reistermen te zeggen. De bloggers met een hoek af die er ook voor uit komen. Oh en bloggende mannen, uitzonderingen maar zò sexy!

4 comments / Add your comment below

  1. Tiny is een ex-streekgenoot van me, een fijne blogger die al jaren in haar header de uitspraak: ‘Tiny kan van alles iets en van niets alles’ hanteert. Is een serieuze ‘understatement’, want ze heeft bewezen heel wat in haar sas te hebben.
    Mooie, eerlijke antwoorden die haar typeren. Eén minpuntje bij dit ‘interview’ echter… Kon dit nu echt niet in prime time op TV worden uitgezonden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: