The Belgian Reviewer

Bloginterview met Inge van The Belgian Reviewer

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag is Inge van The Belgian Reviewer aan het woord!

Naam & voornaam: Jacobs Inge 

Website:  The Belgian Reviewer 

Blogt al sinds 28 februari 2016 

Waarom ben je begonnen met bloggen op The Belgian Reviewer? 

Ik kon met niemand in het echte leven gedachten wisselen over de boeken die ik had gelezen en ik vond dat heel jammer. Via Goodreads zag ik een oproep van een blogger die veel comments en likes had die reviewers zocht. Ik dacht dat ik ‘gewoon’ het gemailde ebook moest lezen en dan een review kon terugsturen en dat mijn werk er op zou zitten maar ik werd verondersteld om helemaal zelf zo’n blogpost op te stellen. Tja als ik toch al het werk moest doen dan kon ik evengoed mijn eigen blog starten en enkele weken later heb ik dan maar de stap naar een eigen blog gezet.

Is jouw blog The Belgian Reviewer doorheen de jaren geëvolueerd?

Qua lay-out is er bijna niks veranderd sinds het begin, enkel de titels hebben nu een speciaal lettertype. Ik heb ook niet echt het gevoel dat boekreviews schrijven ondertussen zoveel makkelijker is geworden maar ik trek het me wel veel minder aan ‘of het wel goed genoeg is’. Ik blog wel veel minder dan de eerste 3 jaar waar ik tomeloze energie had en 3 keer per week een blogpost deelde (2 niet-reviews en 1 review telkens). Ondertussen is dit voorlopig teruggevallen naar maar 1 (à 2) keer per week.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Goh behalve de vele schrijffouten die ik pas ontdek nadat ik een post heb gepubliceerd (terwijl ik voor publicatie zeker nog nalees)? Ik heb eens een verkeerde auteur aan een boek gelinkt denk ik en de blogpost was toch al een paar keer gedeeld voor ik het doorhad. 

Een blog heeft mijn leven alleen maar mooier gemaakt

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Zeker en vast, het enige nadeel is dat het veel van je tijd vraagt, maar dat weegt niet op tegen de voordelen, het heeft mijn leven alleen maar mooier gemaakt.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Heel veel internationale vriendschappen. Het heeft me ook meer zelfvertrouwen gegeven want het doet gewoon goed om te lezen dat ze je review goed vonden, dat iemand dat boek door jou ook wil lezen, heeft gelezen of gekocht. 

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Een goede blog moet interessante en goed geschreven inhoud bevatten, liefst op een visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post op The Belgian Reviewer? Wat is volgens jou een goed ritme?

Op dit moment maar één keer per week wat ik zelf eigenlijk te weinig vind. In het verleden postte ik 3 keer per week en was er veel meer engagement en comments maar momenteel heb ik geen tijd om te antwoorden op comments en om dan de blogs van degene die commentaar posten te bekijken en zelf commentaar te geven (dit is de blog etiquette en ik vind het ook maar normaal om dit te doen) dus voorlopig is het wat het is.

Een blog heeft me ook meer zelfvertrouwen gegeven want het doet gewoon goed om te lezen dat ze je review goed vonden, dat iemand dat boek door jou ook wil lezen, heeft gelezen of gekocht. 

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Een goed geplaatste foto is altijd wel fijn zodat de tekst wat opgeleukt wordt maar het hoeft voor mij ook geen overvloed te zijn, ik hou niet van té drukke posts.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Zeker. Ik heb sinds dit jaar een account op Instagram waar ik foto’s van mijn fysieke boeken deel (vaak met mijn kat erbij), maar ik ben vooral actief op Twitter (@ingstje). Ik heb zo al vaak contact gehad met auteurs, zo vind ik ook aankondigingen van boeken die nieuw worden gepubliceerd en bijhorende cover reveals, kom ik in contact met andere bloggers en maken we onder elkaar lol met gifs in reacties te plaatsen. Mijn blogposts worden via Twitter ook door anderen gedeeld en zo kunnen weer nieuwe mensen mijn blogje ontdekken.

Blog je in een andere taal dan het Nederlands op The Belgian Reviewer?

Ja ik blog in het Engels omdat ik sinds een jaar of 10 liefst ook in het Engels lees en het is gewoon te moeilijk om in het Engels te lezen en dan in het Nederlands een recensie te schrijven. Die voorliefde voor het Engels zat er al lang in en al ben ik zeker dat mijn recensies zeker niet perfect zijn qua taalgebruik, ik ben blij dat ik deze taal zo kan onderhouden.

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog? Is dat een must of niet volgens jou?

Ik heb het vooral over boeken dus het aantal echt persoonlijke posts is eerder beperkt, al had ik het wel eens over mijn angsten om naar een boek evenement te gaan, en hoe ik dat ervaren had. Ik lees zelf wel graag persoonlijke posts en leer graag de persoon echt kennen achter een blog dus ik vind het wel een pluspunt als je af en toe eens iets meer te weten komt.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee?

In het begin zag ik de statistieken als een barometer maar je leert dat na een tijd los te laten. Ik hou er niet echt rekening mee al heb ik wel gemerkt dat vooral blogposts die geen reviews zijn vaak nog de meeste keren werden bekeken (mijn creatieve posts bijvoorbeeld zoals mijn book folding post of het maken van een bookmark met kruissteek). 

Interactie is heel belangrijk en je kan alleen maar groeien als je niet in een ivoren toren blijft zitten, dus ook anderen hun posts delen en comments posten, en als ze zelf een comment achterlaten op je blog hen natuurlijk van een lief wederwoord dienen.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Doe je eigen ding, zet je blog naar je eigen hand en vergelijk je niet te veel met anderen want daar ga je alleen maar ongelukkig van worden. Verder is interactie wel heel belangrijk en kan je alleen maar groeien als je niet in een ivoren toren blijft zitten, dus ook anderen hun posts delen en comments posten, en als ze zelf een comment achterlaten op je blog hen natuurlijk van een lief wederwoord dienen.

Voor de ervaren bloggers, die moeten oppassen om niet opgebrand te raken en het geen verplichting te laten worden, dus als ze nood hebben aan een rustpauze van een maand of drie maanden, dan moeten ze dat gewoon doen.  

Welke blogs lees jij zelf heel graag? 

Nederlandstalige blogs:

Tales From The Crib 

Zwartraafje 

Kwante in Wonderland

The Confession of a Book Nerd

Engelse blogs (van Belgische bloggers):

FromBelgiumWithBookLove

Novel Deelights 

Beware of the Reader

3 comments / Add your comment below

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: