Samajatalk

Bloginterview met Samaja van Samajatalk

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag is Samaja van Samajatalk aan het woord!

Naam: Samaja

Website: Samajatalk 

Blogt al sinds december 2015

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Ik blog eigenlijk al sinds november 2014, maar deed dat eerst in het Engels, op het Blogger platform, waar ik alleen spam over me heen kreeg en maar 1 of 2 echte volgers had. Ik was 30 en worstelde met een aantal dingen, voornamelijk de grote vragen die zich rond die leeftijd beginnen te roeren:  Zouden er kinderen komen? Wilde ik wel kinderen? Wat met mijn job (die nergens naartoe leek te gaan)? Daarnaast wilde ik gewoon schrijven, ook over de leuke en lichtere kant van het leven, want schrijven heeft altijd al als therapie voor me gewerkt. Na een tijdje vond ik het gebrek aan interactie heel jammer en schakelde ik over naar WordPress, waar ik Samajatalk in het leven riep en in het Nederlands begon te schrijven.

Is jouw blog Samajatalk doorheen de jaren geëvolueerd?

Ik schreef vooral vaker in het begin, ik had zodanig veel inspiratie dat het er bij momenten uit stroomde en ik me moest inhouden om geen 4 berichten per dag te schrijven. Inmiddels is dat wel al ferm verminderd. Ik schrijf nu minder vaak, maar wel meestal diepgaander dan toen. Voor de rest is er niet zoveel veranderd, denk ik.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

In het begin schreef ik te open over bepaalde dingen. Zo ging ik in meerdere afleveringen in op een probleem dat zich bij mijn echtgenoot op het werk stelde en heeft een van zijn collega’s mijn blog toen gevonden. Dat had gelukkig geen repercussies, maar het had slecht kunnen aflopen. Ik schrijf bij momenten zeer persoonlijke dingen en dat kan ik alleen maar doen als ik er gerust in ben dat familie en collega’s me niet zullen herkennen. Ik ben dus wel voorzichtiger geworden en schrijf minder over onze reizen en zeker niet meer over concrete zaken die op de werkvloer gebeuren.

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Absoluut! Ik heb er eigenlijk nog geen echt negatieve zaken door ervaren, dus waarom zou ik het niet doen? Misschien zou ik hier en daar andere keuzes maken en van in het begin iets voorzichtiger zijn in de onderwerpen die ik aanraak, maar voor de rest zou ik niets veranderen.

Ik schrijf nu minder vaak, maar wel meestal diepgaander dan toen.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Ik heb het gevoel in een groep van gelijkgezinden te zitten hier in blogland en ik geniet van de herkenbaarheid als er iemand schrijft over hoogsensitief zijn of over introversie. Ik ben niet alleen, ook al lijkt dat in het dagelijks leven soms zo. Af en toe worden er achter de schermen wat mailtjes over en weer gestuurd en ik heb er zelfs al een vriendin aan overgehouden. Dat is veel meer dan ik ooit had durven hopen.

Daarnaast heb ik door het bloggen en de leuke reacties meer vertrouwen gekregen in mijn schrijfkwaliteiten. Ik leerde via bepaalde bloggers het concept van de ‘blovel’ kennen en schreef er vorige zomer zelf eentje. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou durven, maar de ondersteunende en sympathieke reacties stelden me helemaal gerust. Het bloggen bracht me dus heel veel schrijfvreugde .

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Interessante inhoud vind ik het belangrijkste en dat gaat hand in hand met oprecht zijn in hetgeen je schrijft. Je hoeft daarom niet je diepste zielenroerselen online te gooien, maar een zekere authenticiteit vind ik belangrijk.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post op Samajatalk? Wat is volgens jou een goed ritme?

Ik probeer elke week een stukje te schrijven. Idealiter zou dat 2 keer per week zijn, maar daar slaag ik zelden in.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Vroeger zorgde ik meestal voor een mooie foto bij mijn relaas, maar de laatste tijd doe ik daar eigenlijk weinig moeite meer voor. De inhoud primeert bij mij en het ziet er dan misschien niet flitsend of hip uit, maar daar trek ik me eigenlijk weinig van aan. Al moet ik toegeven dat ik zelf graag naar mooie foto’s kijk, dus misschien moet ik toch wel meer aandacht hebben hiervoor.

Daarnaast heb ik door het bloggen en de leuke reacties meer vertrouwen gekregen in mijn schrijfkwaliteiten. Ik leerde via bepaalde bloggers het concept van de ‘blovel’ kennen en schreef er vorige zomer zelf eentje.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Ja, als je met je blog echt iets wil bereiken (geld verdienen, volgers bijkrijgen, …), dan denk ik dat het nodig is dat je op allerlei kanalen te vinden bent. Maar als je zoals ik gewoon wil schrijven en wat van gedachten wil wisselen met andere bloggers, is het niet nodig. Ik doe het alleszins niet.

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor Samajatalk?

Euh, totaal niet eigenlijk. Podcasts maken lijkt me nog wel iets, maar ik heb geen idee hoe ik daaraan zou moeten beginnen. En dan is mijn stem natuurlijk meteen te herkennen, wat ik dus ook niet wil. Vloggen zou ik sowieso niet doen, ik vind dat ik niet op beeld plak. Bovendien kijk ik zelf niet graag naar vlogs en haak ik af als bloggers zich daarop beginnen toespitsen, dus het zou onzinnig zijn om er dan zelf maar mee te beginnen.

Blog je in een andere taal dan het Nederlands? Waarom wel? Of waarom niet?

Ik heb dat dus ooit gedaan, in het Engels, maar ik ben overgeschakeld naar het Nederlands en heb daar alleszins geen spijt van gekregen. Zo krijg je toch net iets gemakkelijker contact met andere bloggers van de Nederlandstalige community en bovendien kan je ook gemakkelijker schrijven over dagdagelijkse dingen, die in het Engels dan weer moeilijk zijn om uit te drukken (begrippen zoals Sinterklaas, om maar iets te zeggen, of den Delhaize ).

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen op Samajatalk? Is dat een must of niet volgens jou?

Ik ben volledig mezelf op mijn blog en zou het niet anders willen. Voor een personal blog lijkt me dat ook maar normaal eigenlijk. Er bestaan natuurlijk nog veel andere soorten blogs waar het minder noodzakelijk is. Maar zoals ik al aanhaalde, ik hou van authenticiteit.

Ik ben volledig mezelf op mijn blog en zou het niet anders willen. Voor een personal blog lijkt me dat ook maar normaal eigenlijk.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee?

Ik bekijk die statistieken wel eens, maar ik hou er verder geen rekening mee. Ik publiceer wanneer het mij uitkomt en qua inhoud doe ik eigenlijk mijn goesting . Wel valt me op dat de berichten waarin ik echt mijn hart leg, zoals die over het kiezen voor een leven zonder kinderen en alle twijfels daaromtrent, telkens het meest gelezen worden. Daar krijg ik ook achter de schermen het meeste reactie op, van mensen die de herkenbaarheid heel hard appreciëren, dus ja, dat moedigt me dan wel aan om er vaker over te schrijven.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Ik heb veel bloggers de handdoek in de ring zien gooien en er komen precies minder nieuwe bij. Er is een periode geweest waarin velen enkel leken te bloggen om gratis goederen opgestuurd te krijgen, maar dat lijkt gelukkig alweer verminderd te zijn. Ik heb geen idee hoe de dingen zullen evolueren in blogland, hopelijk blijft er toch een zekere hoeveelheid personal blogs bestaan, want die lees ik nu eenmaal het liefst.

Alle begin is moeilijk, het is normaal dat het een tijdje duurt vooraleer er echt interactie op gang komt en je een aantal vaste volgers hebt.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Schrijf gewoon over wat je bezighoudt, over wat je echt boeit. En alle begin is moeilijk, het is normaal dat het een tijdje duurt vooraleer er echt interactie op gang komt en je een aantal vaste volgers hebt. Begin met lage verwachtingen, het kan alleen maar meevallen dan.

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Persoonlijke blogs, over het leven van alledag, met zijn ups & downs.

7 comments / Add your comment below

  1. Ik volg Samaja al een hele tijd. De ‘eerlijkheid’ in haar logjes spreekt me echt aan, de ‘alledaagsheid’ ook van haar onderwerpen en ook haar empathie in de reacties die ze geeft op andere weblogs. Want bloggen is iets dan van twee kanten komt – geven en nemen, lezen en gelezen worden, reacties geven en reacties krijgen.

  2. Pingback: 5! | Samajatalk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: