Bertnbreakfast

Bloginterview met Bert van Bertnbreakfast

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag is Bert van Bertnbreakfast aan het woord!

Bertnbreakfast

picture by Kelly Steenlandt
Foto door Kelly Steenlandt

Naam: Vanden Berghe Bert

Blog: www.bertnbreakfast.com

Blogt al sinds: 2005

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Ik leerde het concept kennen via een collega. Ik was net parttime begonnen bij een lokale krant en zocht een extra schrijvende en creatieve uitlaatklep.

Is jouw blog (Bertnbreakfast) doorheen de jaren geëvolueerd?

Mijn eerste blog bestaat al niet meer. Ik gaf er soms kort mee wat ik deed, tipjes uit de buurt, een foto of een mening over een tv-programma of over een film. Allemaal zaken die achteraf gezien veel beter pasten op sociale media als Instagram, Facebook en Twitter, alleen bestonden die nog niet. Mijn huidige blog evolueerde langzaam van leuke tips (waar veel werk in kroop) naar persoonlijke verhalen.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Ik was onder de indruk van de kleuterjuf van mijn zoon, hoe ze omging met een duidelijk kansarm kindje. Ik schreef daar een heel vaag bericht over dat niet naar haar te traceren viel. Door een stom toeval kwam ze het onder ogen, vreesde ze haar job kwijt te spelen en lichtte ze de directrice in. Mijn zoon zat amper een paar weken op school en ik had de juf al doen wenen. Typisch. Maar eind goed, al goed. Vandaag is die juf een goede vriendin geworden.

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Ja, eigenlijk wel. Het was vaak een uitlaatklep, en ik ben er in geslaagd om mensen een paar keer te raken. Dat is het mooiste compliment dat je kan krijgen volgens mij.

Ik ben er in geslaagd om mensen een paar keer te raken. Dat is het mooiste compliment dat je kan krijgen volgens mij.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Da’s een moeilijke. Het heeft interessante gesprekken opgeleverd en ik leerde er ook nieuwe mensen door kennen, of hoe bepaalde mensen écht dachten over bepaalde zaken.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Schrijven vanuit jezelf. Niet wanhopig ‘authentiek’ proberen te zijn of rekening houden met een publiek, kernwoorden en bereik. Ik lees soms blogs die elke zin nog eens proberen te verantwoorden. Je hoeft helemaal niet perfect te zijn, jezelf is al meer dan goed genoeg.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post op Bertnbreakfast? Wat is volgens jou een goed ritme?

Ik heb een tijd geprobeerd om zeker twee tot drie berichten per week te schrijven, maar dat tempo was niet vol te houden. Een goed ritme is je eigen ritme. Niets zo stom als een tekst die je schrijft om toch maar een publiek ‘bezig’ te houden. Zo belangrijk ben je heus niet. Mijn blog ligt evenwel al heel het jaar stil. Ik dacht dat ik mijn gevoel en mijn schrijven moest opsparen voor andere projecten (zo droom ik al een hele tijd van een roman), maar ik merk steeds meer dat ik het echt mis. En voor het eerst in heel lang heb ik weer goesting om te bloggen. Maar als ik het weer doe, is het zonder het te delen met de grote wereld. Ik wil van mijn blog weer meer een soort eigen schrijfplek maken. Met iets persoonlijkere verhalen misschien.

Je hoeft helemaal niet perfect te zijn. Jezelf is al meer dan goed genoeg.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Meer dan vroeger. Een foto spreekt echt aan. Ik ben wel voorzichtig geworden wat copyright betreft. Ik maak gebruik van gratis beeldbanken of eigen foto’s.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Eigenlijk moet je de vraag omdraaien: is een blog nog wel een meerwaarde? Als je korte content wil meegeven, dan zijn andere zaken geschikter. Zelf vind ik het handig om via bijvoorbeeld Instagram te zien dat er een nieuwe blogpost is, maar het is vooral de inhoud die mij dan triggert om effectief op de ‘hashtag link in bio’ te klikken.

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor je blog Bertnbreakfast?

Niet. Ik denk dat vloggen het interessantst is via YouTube of Instagram Stories. En podcasts komen best tot hun recht via kanalen als Spotify. Een blog kan wel interessant zijn om er een lijstje op te zwieren van je favoriete vloggers/podcasters. Maar ik zie zoiets ook even goed al passeren via Instagram.

Blog je in een andere taal dan het Nederlands?

Nee, en ik zie ook niet in waarom iemand dat zou doen, tenzij je een bedrijfsblog hebt. Voor ‘je Engelse vrienden’? You zijt not that belangrijk, zunne.

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in Bertnbreakfast? Is dat een must of niet volgens jou?

Ik merk wel dat de stukken die ik het liefst nog eens lees, die persoonlijkere stukken zijn. Een review van een film of restaurant is heel snel gedateerd. Vaak gaat het wel over mijn kinderen, dus het is ook telkens afwegen of ik hun privacy niet schend.

Ik raak liever één iemand met een goeie tekst dan dat ik duizend mensen bereik met een slechte tekst

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee? Indien ja, op welke manier?

Niet. Dat lag nooit heel erg hoog. Eén keer is een post viraal gegaan en werd een blogpost 35.000 keer gelezen. Het was wel fijn om dat te zien stijgen, maar uiteindelijk doet dat er geen fluit toe. Ik raak liever één iemand met een goeie tekst dan dat ik duizend mensen bereik met een slechte tekst.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Vroeger was een blog een soort dagboek, dan werd dat plots een tool om veel volk mee te bereiken, maar al even snel werden ze gepasseerd door sociale media. De blogs die vandaag nog bestaan en die ik zelf lees, gaan weer meer naar het dagboek toe. Back to the roots dus.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Schrijf. Veel en voor jezelf. Hou u niet bezig met een marketingplan om meer lezers te bereiken, gerichte woorden te gebruiken… Dan kijk je maar beter naar andere kanalen die commercieel geschikter zijn.

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Ik lees er eigenlijk heel weinig, moet ik bekennen. Dat zijn vooral de mensen die ik (goed) ken, met wie ik vaak contact heb op Instagram of al eens in real life zie. Dat gaat van Heidi (www.livingbythesea.be), Nina (www.missbliss.be), Renilde (www.mooiding.be), Lieselot (https://shoutyourheartout.com) tot Kelly (www.kellysteenlandt.com), Virginie (http://girlwithabellygift.blogspot.com/), Karin (www.momrunsthecity.com) en Martine (https://tinyblogt.wordpress.com). Ik vergeet er vast nog een paar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: