goofball

Bloginterview met Goofball van Goofballsworld

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag is Goofball van Goofballsworld aan het woord!

Naam & voornaam.  :  Goofball

Website / Blognaam:  Goofballsworld.blogspot.com

Blogt al sinds juni 2005

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Mijn blog is er per ongeluk gekomen. In 2005 had mijn Canadese gastzus een blog op het bloggerplatform waar ik een comment wou ingeven. Door haar privacy instellingen was ik verplicht een blogger account aan te maken om een comment te kunnen schrijven. En met die account kwam een blogdomein. Opeens had ik een blog. En dan ging ik maar eens een testpostje publiceren en dat leek wel lollig.  En ik ben het blijven doen :D.

Is jouw blog doorheen de jaren geëvolueerd? Indien ja, kan je dat wat concreter toelichten? Indien neen, waarom niet?

Deze blog bestaat al 15 jaar. Het is dus een dinosaurus in het bloglandschap. Uiteraard is die geëvolueerd in die tijd maar in feite ook niet.

Van in het begin wou ik deze blog gebruiken om aan vrienden en (virtuele) kennissen te vertellen hoe het met mij ging en waar ik mee bezig was. In plaats van lange e-mails uit te sturen (push) naar een vriendengroep aan de andere kant van de wereld om in contact te blijven, kon men dan daar komen meelezen in de frequentie die men zelf wou (pull). Om die reden is mijn blog in het Engels gestart en gebleven ook al is het duidelijk niet mijn moedertaal. In al die jaren is het soort dagboek gebleven waar ik vertel met welke activiteiten ik bezig ben en wat erdoor mijn gedachten gaat.

Maar de vormgeving en invulling is wel geëvolueerd over de jaren heen. Toen mijn blog startte bestond social media zoals Facebook, twitter, Instagram enz nog niet dus ik merk bij het bladeren in mijn archief dat posts vroeger vaker banale korte hersenscheten waren die nu eerder als een Facebook status zouden gepost worden. Smartphones met camera’s bestonden ook nog niet. Ik moest nog van externe camera’s foto’s op mijn computer laden en ze dan nogal omslachtig in mijn blog invoeren. Het aantal foto’s lag in de eerste jaren aanzienlijk lager en ze waren zeer klein omwille van formaatbeperkingen. Net zoals alle social media is mijn blog inmiddels ook veel visueler geworden met regelmatig een groot aantal foto’s per post.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Buiten de massa taalblunders die ik consistent blijf opstapelen, schiet er me niets te binnen in feite.

Bloggen is voor mij verslavend. Ik vind het een fijne ontspanning.  Niets moet, alles kan.

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Ja zeker. Het is voor mezelf telkens een stuk nagenieten en verankeren van goede herinneringen. Doordat het al zo een lange tijd een soort dagboek is, is het een unieke verslaggeving van mijn leven geworden en vormt het voor een deel een stuk van mijn geheugen. Bij dat laatste moet ik wel een kanttekening plaatsen omdat echt persoonlijke zaken en zorgen die soms een belangrijke rol in mijn leven spelen niet gedeeld worden.

Maar bloggen is voor mij verslavend. Ik vind het een fijne ontspanning.  Niets moet, alles kan.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Ook al zijn nieuwe sociale contacten leggen niet mijn doel van mijn blog, toch heb ik aan mijn blog een aantal nieuwe vriendschappen overgehouden. Een paar Leuvense vrienden zijn blogvrienden maar ook op reis in de US hebben we al mensen ontmoet die ik kende via mijn blog.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Blijf vooral jezelf en vermijd het “influencer” willen zijn. Content die je maakt voor een bedrijf tegen betaling is nooit authentiek.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post? Wat is volgens jou een goed ritme?

Doorgaans verschijnen er 4-6 posts per week. Ik heb een paar terugkerende reeksjes (niet wekelijks) en het weekend geeft me ook meestal inspiratie voor een drietal posts. Telkens we op reis gaan, volgt ook een steeds uitgebreidere verslagserie.

Dagelijks posten kost me net wat teveel energie. Bovendien ontbreekt me dan de inspiratie om dat vol te houden terwijl het voor volgers vermoed ik ook net wat teveel van het goede is.

Blijf vooral jezelf en vermijd het “influencer” willen zijn.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Ik volg een paar blogs die zonder foto’s werken. Omdat die fantastisch geschreven zijn, is dat heel passend en soms heel verfrissend. Helaas kan ik niet zo goed schrijven en ben ik veel te enthousiast over foto’s van de kinderen of natuurfoto’s of vakantiefoto’s, zodat ik er toch wel veel deel.  De hele wereld wordt visueler en dat trekt zich door in blogs. Ik ontsnap niet.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Nee ik ben daar nogal ouderwets in. Ik volg blogs in een feedreader en laat comments na onder de blogpost zelf want social media comments zijn nogal vluchtig. Zelf ontdek ik de meeste “nieuwe blogs” door middel van de comments onder de posts.

Social media is ook te afhankelijk van algoritmes om erop te rekenen je favoriete blogs te volgen. 

Eens je blog een bepaalde populariteit heeft, kan het echter wel helpen om meer volgers te krijgen. Voor populaire blogs kan het ook wel een community van volgers ondersteunen. Ik merk echter bij sommige van zo’n blogs dat de social media het overneemt van de blog en dat er meer content verschijnt los van de blog. De blog wordt op den duur een excuus om een instagramaccount of facebookpage te vullen. Persoonlijk heb ik niet de motivatie om voor veel “extra” content voor een sociaal media kanaal te zorgen en is een groot leger volgers niet mijn streefdoel. Liever een kleine trouwe groep blijvers die ik wat kan leren kennen en vice versa. Mijn social media accounts bestaan onder mijn persoonlijke naam terwijl ik voor mijn blog heel strikt mijn alias blijf gebruiken. Het gaat dus ook niet om te mengen zonder mijn anonimiteit op te geven.

Blog je in een andere taal dan het Nederlands? Waarom wel?

Ik blog in het Engels omdat ik in feite wilde bloggen voor Canadese vrienden en hen op de hoogte houden wat er gebeurde in mijn leven. Als 18-jarige woonde en leefde ik immers een jaar in een Canadees stadje waar ik naar het laatste middelbaar ging en bij verschillende gastfamilies woonde. Na al die jaren wil ik die kleine groep transatlantische lezers niet verliezen door over te schakelen naar het Nederlands om zo misschien meer onbekende Belgische volgers te krijgen. Meer bekende bloggers hebben me nochtans al aangeraden om te switchen naar mijn moedertaal. Het zou wellicht de kwaliteit ten goede komen maar ik ga het toch niet doen. 

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog? Is dat een must of niet volgens jou?

Ik bewonder enorm andere bloggers die hun ziel kunnen en durven blootleggen op hun blog en de eventuele trollenreacties erbij nemen. Mensen die durven taboes aanraken en dingen durven uitspreken waarover de meesten zwijgen. Chapeau. Zulke bloggers zijn er nodig.

Ik durf me echter niet helemaal bloot te geven en zal al te gevoelige thema’s wel mijden … deels ook uit respect voor anderen: het is moeilijk om over een zware ziekte van een nabije te bloggen, of een irriterende ruzie of problemen op je werk omwille van privacyredenen. Wat eens online staat blijft online leven.

Niettemin staat er wel 15 jaar van mijn leven online en dat is nogal wat: verhuizen, renoveren, trouwen, kinderen krijgen en opvoeden, … Het is mijn dagboek. De meeste posts zijn verslagen van activiteiten maar wie me al lang leest, zal me toch wel beter leren kennen en mijn interessesfeer en reacties kunnen voorspellen. Ik hanteer als stelregel wat ik aan collega’s aan het koffiemachine op het werk zou beginnen vertellen als ze me vragen hoe mijn weekend geweest is.

Mensen die durven taboes aanraken en dingen durven uitspreken waarover de meesten zwijgen. Chapeau. Zulke bloggers zijn er nodig.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee? Indien ja, op welke manier?

Ik zou kunnen heel stoer beweren dat statistieken mij niets doen.  Natuurlijk doen ze me dat wel. Als een post niet gelezen wordt of opeens verrassend veel, dan zie ik dat wel en dat doet deugd of net niet. Soms is het frustrerend dat een post waar je eens dieper voor ging en je er veel tijd in stak, gewoon niet gelezen wordt terwijl een andere banale breinscheet dan wel gretig opgepikt wordt.

Maar laat me ook eerlijk zijn: mijn blog is een minigarnaal. En de illusie dat ik ooit veel meer volgers zou krijgen heb ik inmiddels al een aantal jaren opgeborgen. Mijn realiteitszin heeft het gehaald. Ik doe wellicht daar veel te veel mijn eigen zin voor.

Wat me in feite het meeste deugd doet is comments krijgen en wat interactie hebben, hoe weinig ook. Daarom vind ik het ook heel belangrijk om regelmatig een comment na te laten op de blogs die ik lees.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

De topjaren van de blogosfeer waren voor mij 2006-2009. Er waren hele communities die elkaars blogs lazen en massaal comments nalieten. Er was geen social media die overnam en de statistieken waren op zijn best. De blogs waren spontaan en divers. We deelden allemaal ons leven en we leerden elkaar beter kennen.

Toen kwam social media en heel veel van de bloggers van toen zijn er langzamerhand mee gestopt. Social media had de rol van hun blog overgenomen en ze hadden geen nood meer om hun updates in een blogpost te gieten.

De nieuwe blogs die opgestart werden, zijn beredeneerder, minder spontaan, afgelikter en professioneler. Er zijn nu cursussen en statistieken zijn belangrijk. De influencers die een merknaam terloops in elke paragraaf kunnen vermelden, verstoren de boel. Ik vind het fijn om te weten hoe je reis was maar dat je daar granola van merk X at op je ontbijtje met zicht op zee, doet alles voor mij teniet. Het is heel tof om te weten dat je meer thuis kan werken dan vroeger van je baas en welk positief effect dat heeft op je stressniveaus maar welk merk van wifiversterker je daarbij gebruikt was nogal irrelevant. De posts die geschreven worden nu, hebben al te vaak een bedoeling om mij iets te laten doen, kiezen, …

De blogosfeer wordt er voor mij niet beter op, maar er blijft een koppige (oude) garde bloggen zoals de good old days. Gelukkig maar.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Doe gewoon je zin en zorg dat je fun hebt. Wat dat dan ook mag zijn. Doe het voor jezelf, niet voor anderen. Wil je vaak of niet vaak, wil je over 1 thema of over honderden topics door elkaar bloggen? Doe het gewoon.  Doen. Schrijf als je wil schrijven.

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Blogs waar ik de mensen wat kan leer kennen en lees hoe het met hen gaat. Mensen leren kennen waar ik aanknopingspunten vind: jonge ouders, mensen uit dezelfde regio of met zelfde hobbies. Ik vind een grote variëteit aan topics leuk en het hoeft niet te afgelikt zijn. Maar dat hadden jullie na dit interview vast wel al door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: