Moederschip

Bloginterview met Sanne van Moederschip

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag deelt blogster Sanne van Moederschip haar expertise met ons!

Naam: Sanne

Blogt al sinds: februari 2018

Website: Moederschip

Waarom ben je begonnen met bloggen op Moederschip?

Als kind was ik al gefascineerd door lezen en schrijven, ik maakte zelf krantjes en schreef gedichten. Toen ik blogs ontdekte (dat moet ergens in 2010 geweest zijn), ging er een nieuwe wereld voor mij open. Ik las jarenlang blogs van anderen en speelde een paar keer met het idee om ook een blog te beginnen. Alleen wist ik niet goed waarover ik dan zou moeten schrijven (of dat wist ik wel: maar het moest natuurlijk ook nog andere mensen kunnen boeien 🙂 ). En toen had ik plots een één- en driejarige in huis en kwam de inspiratie vanzelf.  Ik kon dus beginnen schrijven, maar werd nog heel wat maanden tegengehouden door de technische kant die bij een website komt kijken. Ik ben getrouwd met een IT’er, maar wilde graag ook zelf mijn blog kunnen vormgeven. Toen las ik Het Blogboek (de bijbel voor elke blogger) van Kelly Deriemaeker en plots was ik weer helemaal gebeten door het blogvirus en besloot ik ervoor te gaan.

Is jouw blog (Moederschip) doorheen de jaren geëvolueerd?

Ik blog nog maar twee jaar en voel me dus nog best een groentje. Ik heb wel de indruk dat ik in het begin nog dacht dat een blogpost ‘perfect’ moest zijn, ik herschreef in die tijd sommige posts een paar keer opnieuw. De laatste maanden schrijf ik meer vanuit mijn gevoel, en deel ik ook veel meer persoonlijke dingen. Het gaat niet meer alleen over het moederschap, al blijft dat natuurlijk wel het grootste deel. Qua vormgeving is er in twee jaar eigenlijk niets veranderd. Ik plan al lang om eens een logo te laten ontwerpen, maar schuif het altijd maar op de lange baan. 

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Ik begin een post bijna altijd met een concept waarin een paar sleutelwoorden staan die ik zeker wil vermelden. Ik heb al eens per ongeluk zo’n concept gepost en voelde me toen een beetje betrapt, alsof iemand stiekem in mijn dagboek kon meelezen. Via WordPress is het niet moeilijk om dat snel weer aan te passen, maar zo’n concept blijft dan wel nog staan op bvb. Bloglovin. 

Mijn blog is een mooie terugblik voor de kindjes later.

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Absoluut! De enige spijt die ik heb, is dat ik er niet vroeger aan begonnen ben. Mijn blog is een mooie (en soms ook minder mooie) terugblik voor de kindjes later, dus als ik al zou geblogd hebben toen ik nog zwanger was, was dat zeker een leuke herinnering geweest. 

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht? 

De herkenbaarheid en reacties van andere ouders, het gevoel van allemaal in hetzelfde schuitje te zitten. Er is altijd wel iemand die ook al eens heeft meegemaakt waar jij mee zit.

Wat is het geheim van een goede blog?

Eerlijk zijn. Lezers het gevoel geven dat ze bij jou op de koffie kunnen komen voor een gezellige babbel (ook al is het eigenlijk eenrichtingsverkeer). En niet teveel gesponsorde posts schrijven. Als je influencer wil worden, ga je beter naar instagram.

Het geheim van een goeie blog: eerlijk zijn & niet te veel gesponsorde posts schrijven

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post op Moederschip?

Ik probeer twee keer per week iets te posten. Meestal lukt dat wel. Mijn minimum is een post per week.

Hoe belangrijk vind je beeldmateriaal?

Ik vind foto’s niet echt een must, maar weet dat de meeste lezers daar wel anders over denken. Mijn wederhelft is niet alleen IT’er maar ook hobbyfotograaf. Eigenlijk zouden we dus het perfecte duo moeten zijn voor een blog 🙂 Af en toe gebruik ik wel eens een foto van hem.

Vind je sociale media een meerwaarde voor bloggers?

Ik wéét dat het superbelangrijk is als je een groter publiek wil bereiken, maar ik kan mezelf er echt niet toe brengen om een instagramaccount te onderhouden. Facebook heb ik wel, maar ook daar laat ik het vaak afweten omdat ik er gewoon niet aan denk om iets te posten.

Hoe belangrijk zijn statistieken en hou je hier ook rekening mee?

Voor mij gaat het niet om het aantal bezoekers. Ongeveer een keer per maand kijk ik naar welke artikels het meest gelezen werden. Dat heeft geen invloed op wat ik de maand erna ga schrijven, maar het interesseert me wel wat mijn lezers het liefst lezen. 

De laatste maanden schrijf ik meer vanuit mijn gevoel, en deel ik ook veel meer persoonlijke dingen.

Welke tips zou je beginnende bloggers meegeven?

Gewoon beginnen! Zelfs als je niet helemaal mee bent met de technische kant, dat komt wel. Als je enthousiast bent over iets, dan vis je wel uit wat er allemaal nog verder bij komt kijken.

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Ik volg héél veel blogs, maar er zijn er maar een paar waar ik echt elke post van lees:

 • Tales from the crib (uiteraard, de oermoeder onder de bloggers)
 • Boston,
 • baby-Emoshit
 • Evi’s journey
 • Shout your heart out
 • Le coeur à marée basse
 • No smalltalk
 • Paardensaartje
 • Perfect imperfect
 • Samajatalk
 • Fiekefatjerietjes
 • Talitha heeft een blog

1 comment / Add your comment below

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: