Bloginterview met Julie van Chez Julie

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag deelt de immer charmante Julie Badisco van Chez Julie haar expertise met ons!


Naam: Julie Badisco

Blogt al sinds: 2012

Blognaam: Chez Julie

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Omdat ik graag schrijf en foto’s maak. En omdat ik ’s avonds wanneer ik thuiskom altijd in detail wil vertellen wat ik allemaal beleefd heb die dag, terwijl mijn vriend gewoon een beetje rust en stilte wilt. Dus ben ik alles beginnen opschrijven en delen met de wereld 🙂

Is jouw blog (Chez Julie) doorheen de jaren geëvolueerd?

Ja. Meestal niet bewust, maar als ik oudere posts opnieuw lees, merk ik toch dat ik geëvolueerd ben. In het begin schreef ik nogal hoogdravend en gebruikte ik veel lange zinnen, zonder me er erg bewust te zijn van de invloed daarvan op de leesbaarheid van mijn teksten. Vandaag probeer ik vooral goede content te brengen zonder te vervallen in ‘dagboekschrijven’ (genre ‘vandaag at ik pizza en keek ik heel de avond Netflix’), omdat ik dat zelf ook niet zo graag lees bij andere blogs.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Gigantische blunders heb ik gelukkig nog niet op mijn naam staan, waarschijnlijk omdat ik altijd goed probeer na te denken voor ik een post finaal publiceer. Buiten een aantal posts die ik zelf geweldig vond maar die amper door een kat gelezen werden, kan ik me geen blunders voor de geest halen. Voor zover dat al blunders zijn natuurlijk.

Dankzij mijn blog blijf ik permanent mijn schrijf- en fotoskills bijschaven, wat ik best inspirerend en motiverend vind.

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Ja hoor! Ik zou het misschien van in het begin meteen ernstiger aanpakken en me telkens afvragen of mijn baas en buurvrouw mijn blogpost mogen lezen, maar anderzijds heeft die jeugdige onbezonnenheid van in het begin mij toch maar mooi gebracht tot waar ik vandaag sta. En dat vind ik best een boeiend traject.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Zonder twijfel de fijne mensen die ik erdoor ontmoet. Tijdens mijn eerste jaren bleef ik nogal onder de blogradar, maar pas door andere blogs te volgen en de auteurs achter de blogs te leren kennen, ben ik mezelf pas echt een blogger gaan voelen die deel uitmaakt van een community. En da’s goud waard.

Verder blijf ik permanent mijn schrijf- en fotoskills bijschaven dankzij mijn blog, wat ik best inspirerend en motiverend vind.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Dat hangt ervan af hoe je ‘goed’ definieert.

Als het betekent dat je een publiek wil opbouwen dat regelmatig terugkeert en je artikels deelt, raad ik aan om een duidelijke niche te kiezen en frequent content te posten die relevant is voor je publiek, en om alles wat buiten je niche valt niet te behandelen.

Als je ‘goed’ meer beschouwt als een fijne plek waar je vooral zelf plezier aan beleeft, trek je dan niet te veel aan van regeltjes en doe waar je je goed bij voelt. Anders oogt het al gauw geforceerd.

De hele blogwereld lijkt de laatste jaren enorm geprofessionaliseerd. Waar bloggen aanvankelijk iets persoonlijks was, is het nu vaak gericht op samenwerkingen of gesponsorde deals.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post op Chez Julie? Wat is volgens jou een goed ritme?

Meestal om de paar weken, afhankelijk van hoe druk ik het heb. Ik zou liever wat meer tijd maken om te bloggen en pakweg om de 1 à 2 weken een post te publiceren, maar ik wil mezelf geen druk opleggen. Ik heb altijd wel een lijstje met onderwerpen die ik een keer wil behandelen, en zodra ik tijd heb om er eentje uit te werken, doe ik dat. Ik merk wel dat hoe regelmatiger ik blog, hoe makkelijker ik in een flow zit en hoe vlotter de inspiratie komt. Maar voor mij moet het vooral leuk blijven.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Zeer belangrijk. Het maakt je post meteen een stuk aantrekkelijker. Daarom probeer ik zoveel mogelijk eigen foto’s te gebruiken, die ik zorgvuldig uitkies.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Ja. Als ik weinig tijd heb om een volledige blogpost uit te werken, vind ik Instagram een handig medium om toch wat van me te laten horen. Facebook vind ik dan weer erg geschikt om te linken naar mijn blog en naar andere content die bij mijn blog aansluit. Andere kanalen gebruik ik niet, maar die hebben ongetwijfeld ook hun meerwaarde.

Ik heb een aantal maanden geleden een keer gevlogd en heb me daar kostelijk mee geamuseerd.

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor je blog?

Ik heb een aantal maanden geleden een keer gevlogd en heb me daar kostelijk mee geamuseerd. De goesting om me er nog een keer aan te wagen is dus best groot, nu nog juist het goede moment vinden 😉 Daarnaast ben ik ook al een paar keer gefilmd door anderen, onder meer door de MIVB die portretten van haar reizigers maakte. Zo’n dingen vind ik echt leuk om te doen, mogelijk komt er dus meer van dat in de toekomst.

Blog je in een andere taal dan het Nederlands op Chez Julie? Waarom wel? Of waarom niet?

Neen. Nederlands is mijn moedertaal en dus de taal waarin ik me het beste kan uitdrukken. In een andere taal bereik je misschien wel een groter publiek, maar je mist toch de nuances die je in je eigen taal kan leggen.

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog?

Mijn blog weerspiegelt zeker mijn persoonlijkheid, maar uiteraard krijg je niet elk detail te lezen. Vooral omdat ik zo’n microscopische posts zelf ook niet zo graag lees bij anderen, en ook omdat ik rekening hou met de privacy van de betrokkenen. Bij elke post die ik schrijf, beeld ik me in dat ik op het podium van een bescheiden zaaltje sta en mijn verhaal vertel aan het aanwezige publiek. Als ik het voor hen geschikt vind, mag het op de blog.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee?

Af en toe werp ik er een blik op, om te checken in welke richting mijn blog evolueert en welke posts het vaakst gelezen worden. Maar het is zeker geen dagelijkse obsessie.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

De hele blogwereld lijkt de laatste jaren enorm geprofessionaliseerd. Waar bloggen aanvankelijk iets persoonlijks was, is het nu vaak gericht op samenwerkingen of gesponsorde deals. Ik verwacht dat de influencermarketing de komende jaren verder volwassen zal worden, maar dat er tegelijkertijd een grotere hang naar authenticiteit komt. Fake en gesponsord zal sneller doorprikt worden, denk ik.

Schrijf over zaken die jou interesseren, niet over thema’s waar je snel mee denkt te scoren.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Schrijf over zaken die jou interesseren, niet over thema’s waar je snel mee denkt te scoren. Een lezer voelt meteen aan of je iets probeert te forceren. Denk in geval van twijfel beter twee keer na voor je op ‘publiceren’ duwt, en laat af en toe je kop eens zien in real life. En vooral: have fun!

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Evi’s Journey en Miss Bliss, uiteraard 😉

Josie’s Little Things

Failing To Be Superwoman

Perfect Imperfect

Gids voor het zuiden

Roeckie’s World

Soms Ook Heimwee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: