Bloginterview met Kathleen van Verbeelding & Tuttefrut

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag deelt een heus blogicoon – Kathleen van De Verbeelding & Tuttefrut – haar expertise met ons!

Naam & voornaam: Kathleen Verhetsel

Website / Blognaam:
www.verbeelding.org en www.tuttefrut.be

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Mijn allereerste blog had ik toen ik zestien was. Het was op een Amerikaanse website waar iedereen een online dagboek kon bijhouden. Ik was toen een fervent dagboekschrijver en ik vond het zalig om mijn schrijfsels te kunnen delen met anderen. 

Is jouw blog doorheen de jaren geëvolueerd?

Uiteraard heeft mijn blog heel wat transformaties doorgemaakt. Dat kan bijna niet anders als je al meer dan de helft van je leven aan het bloggen bent. Die blog van mijn zestienjarige ik, die bestaat al heel lang niet meer. Maar ik ben wel altijd blijven bloggen en schrijfsels delen online, omdat ik dat graag doe. Back in the day ging dat over jongens, school en wat nog niet. Nu gaat het over zaken die me op dit moment bezighouden zoals mijn zoontje, mijn werk, de boeken die ik lees,… 

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Een WordPress update doen zonder eerst een back up te maken. Ik startte Verbeelding officieel in 2006, maar als je helemaal terug gaat in de archieven zal je zien dat die beginnen in 2007. Oeps. Altijd back ups maken, lieve mensen. Altijd back ups maken. 

Grootste blogblunder? Een update doen zonder een back-up te maken 🙂

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Yup. 

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Ik heb er heel wat fijne mensen door leren kennen. Dat op zich heeft dan weer geleid tot leuke ontmoetingen die uitgroeiden tot vriendschappen, maar ook tot een job. Bloggen heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de opstart van mijn zelfstandigheid in bijberoep meer dan acht jaar geleden en mijn stap naar zelfstandige in hoofdberoep nu bijna anderhalfjaar geleden. Daarnaast heb ik ook een persoonlijk archief van de afgelopen tien jaar waardoor ik makkelijk eens kan terugblikken op bepaalde sleutelmomenten. 

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog? 

Volgens mij is een goede blog, een blog waar iemand op zijn of haar eigen authentieke, open manier verhalen deelt. Bij de ene blogger kunnen dat persoonlijke verhalen zijn, bij de andere blogger zijn het misschien verhalen over de verre reizen die hij/zij maakt en bij nog een andere blogger gaat het om verhalen rond het ouderschap. Het maakt niet uit rond welk onderwerp de blog gaat, zolang het maar authentiek is, heb je doorgaans een “goede” blog. Het moet een beetje aanvoelen zoals op visite gaan bij een vriend of een vriendin ook al heb je de blogger achter de blog die je leest misschien nog nooit ontmoet. 

Een goede blog is een blog waar iemand op zijn of haar eigen authentieke, open manier verhalen deelt

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post? Wat is volgens jou een goed ritme?

Het afgelopen jaar was geen al te best blogjaar voor mij. Ik publiceerde om en bij de zestig blogberichten, wat op ongeveer één per week uitkomt. In werkelijkheid werd er aan het begin van het jaar nog regelmatig iets gepubliceerd en viel ik ergens rond september helemaal stil. Ik probeer nu langzaam maar zeker de draad terug op te pikken en hoop toch weer twee à drie blogberichten per week te kunnen publiceren. Daar ligt volgens mij the sweet spot: niet te vaak om mensen compleet te overrompelen, maar wel vaak genoeg om relevant te blijven. 

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost? 

Aangezien ik zelf een heel visueel iemand ben, vind ik beeldmateriaal ontzettend belangrijk. Ik probeer bij ieder blogbericht toch minstens één beeld te plaatsen. Alleen maak ik het mezelf niet echt makkelijk. Ik schrijf bijvoorbeeld regelmatig over mijn zoontje, maar ik deel geen foto’s van hem online. Dat zorgt al eens voor een uitdaging. 

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Zeker. Ik vloek al eens op social media omdat het zo vluchtig is, maar dat is tegelijk het voordeel er aan. Je kan kleine snapshots delen: links die je vindt, foto’s van je huisdier dat iets geks doet, een anekdote die je in een paragraaf kan omschrijven,… Je moet daarvoor niet achter je computer te kruipen en in het lang en het in het breed alles uit te schrijven. Gewoon kort en krachtig, bam, op social media. Door die kleine snapshots tussendoor gaan je volgers je nog beter leren kennen en ga je een betere band met hen vormen. Je kan ook sneller een conversatie starten met iemand op die manier, want blijkbaar is social media een pak laagdrempeliger dan een reactie achterlaten op een blog. 

Door die kleine snapshots tussendoor op sociale media gaan je volgers je nog beter leren kennen en ga je een betere band met hen vormen

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor je blog?

Vroeger gebeurde dat wel vaker. Ik heb heel lang boekenvlogs gemaakt en gepubliceerd, maar aangezien er minder wordt gelezen (en minder boeken worden gekocht) de laatste tijd, staat het maken van die filmpjes op een laag pitje. Een podcast maken spreekt me wel aan en ik weet dat mijn vriend er graag één met mij zou maken, maar ik ben niet de vlotste babbelaar. Het geschreven woord is meer mijn ding. Daarnaast heb je tijd nodig om zulke dingen goed te doen en tijd is schaars momenteel. Dus het experimenteren in het algemeen staat helaas op een laag pitje. 

Blog je in een andere taal dan het Nederlands? Waarom wel? Of waarom niet?

Ik blog in het Nederlands omdat dat nu eenmaal mijn moedertaal is. Daarin kan ik mij het beste uitdrukken. Ik kan beter bepaalde fijngevoeligheden verwoorden of ik kan mijn humor beter tot z’n recht laten komen door woordgrapjes te gebruiken. Onwaarschijnlijk kan je een groter publiek bereiken als je bijvoorbeeld in het Engels blogt, maar ik vind het wel fijn om gewoon in het Nederlands te bloggen. 

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog? Is dat een must of niet volgens jou?

Verbeelding is een persoonlijke blog, dus daar is het persoonlijkheid ten top. Ik blog daar over dingen die me bezighouden, dingen die gebeuren in het dagdagelijkse leven,… Op Tuttefrut ligt dat een beetje anders. Daar blog ik over zaken die te maken hebben met ondernemen, maar er is altijd wel een persoonlijke insteek. Ik heb het daar over tools die ik zelf gebruik, concepten en ideeën die mijn eigen zaak hebben helpen groeien en hoe ik zelf bepaalde zaken aanpak. Het is niet zo persoonlijk al Verbeelding, maar er zit zeker nog altijd een persoonlijke insteek in. Volgens mij is het belangrijk dat mensen weten wie de blogger achter de blog is. Ze leren je sowieso kennen door je schrijfsels.

Volgens mij is het belangrijk dat mensen weten wie de blogger achter de blog is

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee? Indien ja, op welke manier?

Ik hecht vrij weinig belang aan statistieken. Natuurlijk ga ik wel eens piepen naar de cijfertjes om te kijken hoe het gaat met mijn blog, maar voor mij draait het daar minder om. Ik vind het veel leuker om van een lezer te horen te krijgen dat ik hen heb geïnspireerd om iets te doen, dan om duizenden pageviews per dag te hebben. 

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Er is zoveel veranderd. Lang lang lang geleden, begin 2000, toen velen begonnen te bloggen, waren die blogs gewoon online dagboeken. We deelden op die manier lief en leed met de wereld. Uiteraard hadden de slimme marketers al snel in het snotje dat ze bloggers konden inzetten om hun producten aan de man te brengen. Opeens werden cijfers belangrijk: het aantal pageviews dat je haalt iedere maand, het aantal volgers dat je hebt op social media,… Het heeft een beetje de ziel uit het bloggen gehaald. Het gevoel van deel uit te maken van een groep gelijkgezinden is wat weg, wat uiteraard jammer is. Maar ik denk dat er stilletjesaan een revival aan het komen is van het traditionele bloggen. Mensen zijn het beu om heel de tijd commercieel getinte blogs te lezen, vlogs te kijken, podcasts te horen,… Ze willen verhalen horen van mensen net als zij. Ik denk dat authenticiteit daarom heel belangrijk is en gaat blijven. 

Denk niet te veel na. En staar je vooral niet blind op de cijfers. Doe het omdat je het graag doet.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Voor de beginnende bloggers: niet te veel nadenken. En je vooral niet blind staren op de cijfers. Doe het omdat je het graag doet. Doe het omdat je je verhaal wil delen met de wereld. Een content calendar kan je helpen om gestructureerder te werk te gaan en regelmatiger te posten, als je dat wil, maar you do you.

Voor de iets meer ervaren bloggers: niet te veel nadenken. En je vooral niet blind staren op de cijfers. Doe het omdat je het graag doet. Doe het omdat je je verhaal wil delen met de wereld. Blijven gaan met die banaan en neem jezelf niet te serieus. 

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Ik moet met schaamrood op mijn wangen bekennen dat ik de laatste maanden steeds minder en minder blogs lees. Tijd speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Maar dit zijn een aantal blogs die ik met veel plezier blijf volgen: 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: