Bloginterview met Fieke van Fiekefatjerietjes

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag deelt Sofie – beter gekend als Fieke – van Fiekefatjerietjes haar bloggeheimen met ons.

Naam & voornaam
Ballieu Sofie

Website / Blognaam https://fiekefatjerietjes.wordpress.com/ 

Blogt al sinds
2009

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Mijn blog begon als een soort naslagwerk voor mezelf. Ik was nog niet lang afgestudeerd, en was met allerlei creatieve projecten bezig. Ik was ook al enkele jaren vegan, en wou mijn receptjes ergens bijhouden. Bloggen was toen nog niet zo’n community als nu, dus ik deed het zeker niet om gelezen te worden. Ik kende toen trouwens ook amper andere bloggers.

Is jouw blog doorheen de jaren geëvolueerd?

De eerste jaren deelde ik vooral recepten: ingrediënten en bereidingswijze. En af en toe een korte anekdote. Reacties kwamen er maar zelden, behalve als ik een foto van een gebakje deelde zónder recept, dan kwamen de vragen naar het recept … Een beetje moedeloos werd ik ervan! De twijfel was groot: ik schreef heel graag, en deelde graag van alles met mijn lezers. Maar ik haalde er nog maar weinig voldoening uit. Zou ik stoppen of niet?

Na onder andere het lezen van ‘Het Blogboek’ van Kelly Deriemaeker, en enkele gesprekken met bloggers (die ik dankzij het bloggen leerde kennen, en die ondertussen vriendinnen zijn), besloot ik om mijn blog over een andere boeg te gooien en breder en persoonlijker te gaan schrijven. Naast recepten begon ik ook te schrijven over boeken die ik las, creatieve projecten, en later ook ‘As we speak’, ‘Count your blessings’ en persoonlijke berichten over o.a. mijn leven als jonge mama. Best decision ever!

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Zeker wel! En ik zou veel sneller mijn eigen ding doen, in plaats van te delen wat ik denk dat anderen willen lezen.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Ongetwijfeld de community: ik heb dankzij het bloggen zo veel fijne mensen leren kennen, en met enkelen heb ik ook niet-digitaal contact. Soms bloggerelateerd, maar sommige contacten zijn mooie vriendschappen geworden!

De grootste meerwaarde? De community! Ik heb dankzij het bloggen zo veel fijne mensen leren kennen.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Kwaliteit boven kwantiteit: je hoeft niet elke dag of elke week iets te posten, als het maar met je hart is geschreven. En ook, zeker niet minder belangrijk: authenticiteit en eerlijkheid.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post? Wat is volgens jou een goed ritme?

Bij mij is dat heel wisselend. Ooit deed ik eens mee aan 40 dagen bloggen (40 dagen lang elke dag een blogbericht publiceren), maar er zijn ook weken dat er niks verschijnt. Ik volg al even geen planning meer, maar schrijf en deel als het voor mij goed aanvoelt.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Belangrijk, maar ik heb de perfectie losgelaten. Toen ik enkel recepten deelde, moest ik van mezelf een perfect gestylede foto erbij hebben staan, maar nu wordt het grootste deel van mijn foto’s met mijn smartphone gemaakt. Ook wel omdat ik het echte leven wil laten zien: in mijn kookboekweek-updates toon ik mijn gerechten zoals wij ze eten, dus zonder gedresseerd bord en niet bewerkt.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Ik vind van wel, maar ik ben er zelf te weinig mee bezig. Op facebook deel ik zelden nog berichten, maar op Instagram geef ik graag een kijkje in ons leven (achter de schermen). Bij sociale media is regelmaat wel belangrijk, dus daar zou ik me wat beter moeten op focussen…

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog? Is dat een must of niet volgens jou?

Veel mensen hebben mij al gezegd dat mijn blog verzorgd is. En dat de details kloppen. Dat zou een stukje van mijn persoonlijkheid kunnen weerspiegelen. Verder is mijn lay-out ook wel in kleuren die ik zelf mooi vind; tot daar het grafische.

Wat de inhoud betreft: ik probeer zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven, en enkel te schrijven over dingen die mij bezig houden en/of die bij mij passen. Gesponsorde berichten die je overal en masse ziet verschijnen, daar doe ik liever niet aan mee. Mijn persoonlijke richtlijn is: als ik het product zelf zou kopen/blijven gebruiken, dan sta ik open voor een eerlijke review.

Mijn persoonlijke richtlijn: als ik het product zelf zou kopen/blijven gebruiken, dan sta ik open voor een eerlijke review.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee? Indien ja, op welke manier?

Doelen of ambities heb ik niet, maar ik heb wel een lijstje met de aantallen van mijn volgers op sociale media (in mijn bullet journal). Gewoon om te weten (en omdat lijstjes leuk en mooi zijn), maar ik ben wel blij als de cijfers stijgen in plaats van dalen!

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Het bloggen heb ik van redelijk in den beginne meegemaakt, en ik heb veel zien veranderen. De laatste maanden/jaren ligt de focus helaas op influencen, en om die reden heb ik al veel blogs ontvolgd. Als bloggers via heel wat omwegen toch aan het einde van een blogpost een gratis product aanprijzen, dan is voor mij de geloofwaardigheid ver te zoeken. Het is een dubbel iets, want ik geef toe dat ik wel al eens – naar aanleiding van een review in een blogpost of op instagram – iets heb gekocht.

Waar de blogwereld naartoe gaat: ik hoop dat de bloggers die fijn schrijven er zeker niet mee ophouden!

Zelf heb ik veel gehad aan Het Blogboek, maar eigenlijk ‘moet’ er niks. Blijf trouw aan jezelf en deel wat je zelf wil.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Goh, dat vind ik een moeilijke. Zelf heb ik veel gehad aan Het Blogboek. Maar eigenlijk ‘moet’ er niks. De beste tip is, en ik haalde het hierboven ook al enkele keren aan, trouw blijven aan jezelf, en delen wat je zelf wil in plaats van wat de verwachtingen van anderen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: