Bloginterview met Liesbet van Zwartraafje

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag geeft Liesbet van Zwartraafje ons een inkijk in haar leven als blogster.

zwartraafje

Voornaam: Liesbet

Website / Blognaam : zwartraafje.be

Blogt al sinds: augustus 2006

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Ik had behoefte aan een plek waar ik mijn gedachten kon uitschrijven en delen met anderen. In het begin ging dit over verschillende zaken maar al vrij snel besloot ik me op boeken te focussen. In die periode had ik immers niet veel mensen om me heen bij wie dat onderwerp uitgebreid ter sprake kwam.

Is jouw blog (Zwartraafje) doorheen de jaren geëvolueerd?

Ja, best wel. In het begin was mijn blog immers slechts een klein onderdeel van mijn site. Zwartraafje was toen een combinatie van zo’n beetje alles dat me bezig hield. Van gedichten die ik zelf schreef en een online kookboek tot een overzicht van mijn boeken, cd’s en films, favoriete quotes en foto’s van allerlei zaken die ik knutselde en maakte. Na een tijdje ben ik steeds meer van die pagina’s beginnen verwijderen en werd de blogpagina die ik in 2006 toevoegde de kern van Zwartraafje. De recepten, gedichten en foto’s van oudere knutselpagina’s kan je er echter nog steeds terugvinden maar ze worden niet langer bijgewerkt. Er komen nog wel knutselprojecten aan bod op mijn blog maar die zijn telkens boekgerelateerd.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Ik denk dat ik mijn grootste blogblunder pas onlangs heb ontdekt. Toen bleek dat het mailadres van mijn blog niet werd doorgezonden naar mijn vaste adres. Ik kreeg enkel berichten binnen via het contactformulier van mijn blog en was dus aan het overwegen om die info@zwartraafje.be stop te zetten. Om vervolgens te ontdekken dat er wel enkele berichten stonden te wachten maar dat ik daar nooit een melding van had gekregen. Waardoor sommige mensen zich al heel lang afvroegen waarom ik niet op hun mails reageerde.

Bloggen heeft mijn wereld groter gemaakt

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Absoluut. Zelfs na 13 jaar bloggen doe ik het nog steeds heel graag. Al merk ik wel dat ik het de laatste jaren wat meer ben beginnen doseren zodat het een fijne hobby blijft in plaats van iets dat me stress oplevert. Dagelijks bloggen doe ik dus al een tijdje niet meer maar je kan wel ongeveer 3 blogposts per week verwachten.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Bloggen heeft mijn wereld groter gemaakt. Door gezondheidsproblemen kan ik niet gaan werken en voor ik mijn blog had en mede-boekenliefhebbers leerde kennen was mijn wereld een pak kleiner. Vrienden en leeftijdsgenoten gingen immers voltijds werken en sommige van hen kregen kinderen waardoor ik hen minder vaak kon zien en steeds vaker alleen thuis zat. Door het bloggen kwam ik in contact met mensen die dezelfde interesses delen en heb ik ook overdag meer contact met anderen. Het is ook niet beperkt gebleven tot digitaal contact vermits ik met sommige van hen ook offline afspreek.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Ik denk echt dat het belangrijkste is dat je aan een blog begint omdat het iets is dat je graag doet. Mensen die het doen voor samenwerkingen waarbij ze allerlei zaken gratis krijgen toegestuurd of hoge bezoekcijfers geven het doorgaans al vrij snel op. Maar wanneer het plezier van het bloggen zelf en de interactie met je lezers je grootste drijfveer is dan blijft het bloggen leuk. Wanneer ik me op bezoekcijfers focus begin ik al snel te twijfelen of ik wel goed bezig ben dus daar let ik zo weinig mogelijk op. Ik heb geen flauw idee of ik ‘goed’ bezig ben maar ik geniet er wel nog steeds van en dat is wat mijn blog draaiende houdt.

Wanneer het plezier van het bloggen zelf en de interactie met je lezers je grootste drijfveer zijn dan blijft het bloggen leuk!

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post? Wat is volgens jou een goed ritme?

Helemaal in het begin deelde ik slechts enkele artikelen per maand, vervolgens nam dit aantal steeds meer toe tot ik een hele periode dagelijks iets nieuws deelde. Na een tijdje merkte ik echter dat dit ervoor zorgde dat het te veel aanvoelde als ik ‘moet’ nog een blogpost uitwerken en sindsdien heb ik het aantal behoorlijk verlaagd. Momenteel verschijnt er ongeveer 3x per week een nieuwe blogpost en dat ritme voelt voor mij persoonlijk goed aan.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Goh, dat wisselt precies een beetje van blog tot blog. Bij sommige bloggers die amper foto’s gebruiken mis ik het niet en bij andere wel. Zelf gebruik ik liefst wel beeldmateriaal bij mijn blogposts. Zo kan ik lezers ook een blik achter de schermen bieden waardoor ze de kans krijgen om een blogger nog wat beter te leren kennen.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Ik vind social media vooral handig wanneer je er niet telkens exact dezelfde informatie deelt. Want waarom zou ik iemand via drie verschillende kanalen gaan volgen wanneer ik telkens hetzelfde te zien krijg. Niet iedereen maakt echter gebruik van Bloglovin of Feedly en ik merk dat een aantal lezers me volgt via mijn Facebook-pagina of Twitter-profiel om te weten wanneer er een nieuwe blogpost verschijnt. Op Twitter deel ik daarom automatisch nieuwe blogposts, via FB doe ik dat handmatig en daardoor ook minder frequent. Ik ben de laatste tijd het meeste actief op Instagram omdat ik dat een aangenamer kanaal vind.

Het dubbele gevoel is er vooral omdat social media de laatste tijd steeds meer aanvoelt als een verplichting. Niet zozeer het bijhouden van mijn eigen accounts maar het opvolgen van die van anderen. Er verschijnt immers zoveel dat het vaak lijkt alsof het niet langer bij te houden is. Door die veelvoud aan berichten mis ik vaak net de interessante meldingen. Ook de online rellen spreken me totaal niet aan.

Social media zijn vooral handig als je niet telkens exact dezelfde informatie deelt.

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor Zwartraafje?

Ik heb één keer geprobeerd om een vlog op te nemen en merkte al snel dat dat niets voor mij is. Het werd me al snel duidelijk dat ik me het meest op mijn gemak voel wanneer ik een blogpost kan uitschrijven. Een blog of audio-opname zal je dus niet terugvinden op Zwartraafje. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik zelden vlogs bekijk omdat ik er doorgaans het geduld niet voor heb. Blogposts lezen vind ik veel aangenamer dan vloggers volgen.

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog? Is dat een must of niet volgens jou?

Elke twee weken verschijnt er op Zwartraafje een Foto-update waarin ik laat zien wat ik nog doe naast lezen en bloggen. Verder deel ik ook af en toe lijstjes met persoonlijke feiten. Dit doe ik omdat ik van mezelf weet dat ik er van hou om collega-bloggers beter te leren kennen. Maar ik ga er ook niet te gedetailleerd op in en zal dus geen dagboekje delen met al mijn afspraken. Ik kies er ook bewust voor om wel te vermelden dat ik met mijn gezondheid sukkel (dat speelt nu eenmaal een grote rol in mijn leven) maar niet alle details op mijn blog te vermelden. Mijn blog is immers net een manier om dat allemaal wat meer naar de achtergrond te verdrijven. Het is dus een beetje zoeken naar wat je wel/niet wil delen op je blog maar ik denk dat ik daar een goede balans in gevonden heb.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee? Indien ja, op welke manier?

Zoekopdrachten kijk ik wel eens na vermits ik die vaak grappig vind maar verder ben ik er niet echt mee bezig. Vooral omdat ik dan nog onzekerder word dan ik al ben en dat wil ik liefst vermijden. Dus zolang een uitgeverij niet naar bezoekcijfers vraagt ga ik ze zelf ook niet opzoeken. Dat verklaart meteen ook waarom mijn mediakit al lang niet meer up-to-date is.

Inspiratie komt sneller wanneer je er niet bewust naar op zoek gaat

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

De beginnende bloggers wil ik liefst aanraden om zichzelf niet te veel druk op te leggen en er voor te zorgen dat hun blog niet enkel een fijne plek wordt voor hun lezers maar ook voor hen. Eigenlijk telt die tip ook voor de meer ervaren bloggers. Uiteindelijk is het bloggen voor de meeste van ons een hobby en het zou zonde zijn mocht het na een tijdje gaan aanvoelen als een verplichting.

Misschien zou ik hen ook laten weten dat inspiratie sneller komt wanneer je er niet bewust naar op zoek gaat. Ik had 13 jaar geleden echt niet verwacht dat ik nu nog steeds niet zou zijn uitgeschreven maar door frequent te bloggen lijk ik net meer inspiratie te krijgen.

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Ik lees verschillende blogs met veel plezier en dit zijn daar enkele van: Oog op de toekomst, The Confession of a Booknerd, Hoofdstuk 12, Perfect Imperfect, Kwante in Wonderland, A dance with books, I live for my dreams, Talitha heeft een blog, Fiekefatjerietjes, Verbeelding, Tales from the Crib, Le Petit Requin, Charami, Tussen Mars en Jupiter, Craving Pages, Loesje Zaakjes, …

Benieuwd naar het vorige bloginterview? Dat lees je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: