Bloginterview met Liese van Shout Your Heart out

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord.

Lieselotte, beter gekend als Liese van Shout Your Heart Out mag de spits afbijten!

Naam
Lieselotte Six

Blogadres
http://shoutyourheartout.com

Blogt als sinds:
op deze blog sinds 2011 maar daarvoor had ik talloze andere blogs die een stille dood zijn gestorven.

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Voor mijn allereerste blog was ik geïnspireerd door een internetvriend die blogde en een collega/vriendin die een blog had. Ik vond het zalig om mee te lezen en ik wilde het ook eens proberen.  Het was ook het tijdperk van MSN messengerservice, de opstart van Gmail en myspace. Er was nog geen sprake van Facebook en Instagram dus het was allemaal wat low profile en we deden allemaal maar wat, maar het was gezellig en het creëerde wel een band.

We hadden toen ook een klein groepje bloggers waar we regelmatig mee afspraken.  Na enkele jaren is het bloggen een beetje uitgedoofd bij mij, ik steek het wel wat op de komst van Facebook waar het een sport werd om zoveel mogelijk witty quotes en dwaze foto’s te posten. Facebook zorgde voor een serieuze uitbreiding aan internetcontacten wat me wel wat bezighield indertijd. De blog werd uiteindelijk volledig opgedoekt.

Tot ik tijdens mijn zwangerschapsverlof 9 jaar geleden een langere periode thuis zat en ik met het nieuwe leven in huis ook wel wat ervaringen wou neerschrijven.  Sinds de geboorte van mijn oudste zoon heb ik dus mijn huidige blog en lezers konden de laatste 9 jaar mijn leven tot op heden meevolgen op die stek.

Is jouw blog doorheen de jaren geëvolueerd?

Hmmm ja en neen. In het begin blogde ik niet openbaar. Ik schreef enkel voor mezelf, postte geen foto’s, gaf geen identiteit prijs. Ik deelde ook niets, misschien wou ik wel niet dat iemand het echt las en was het meer een online dagboek. Er werden ook wel wat andere topics aangesneden dan de huidige posts.

Flair lanceerde ooit een oproep waarin gevraagd werd of bloggers een bijdrage wilden leveren voor een item. Ik schreef toen een klein stukje over “The Search For The Perfect Slip”. Iets wat ik nu misschien iets anders zou schrijven maar indertijd werd ik wel opgemerkt door sommige mensen (toen stond er wel een fotootje bij) en ik ben toen beginnen mijn blog delen op mijn Facebookpagina.

Maar uiteraard, als ik oude postjes teruglees zie ik toch echt een verschil met de huidige tekstjes. Ze zijn langer, er zit meer fotomateriaal in en uiteraard, ik ben zelf ook 9 jaar ouder!

Ik kan er mijn ei in kwijt. Ik kan soms wel eens tobben over bepaalde onderwerpen en schrijven heeft me hierbij wel geholpen

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

Ik kan er mijn ei in kwijt. Als iets in mijn hoofd maalt en ik het eens neerschrijf krijg ik veel beter overzicht. Ik kan soms wel eens tobben over bepaalde onderwerpen en schrijven heeft me hierbij wel geholpen. De problemen verdwijnen niet maar ze worden overzichtelijker.

Ik schrijf ook teksten die ik niet post omdat ik ze te persoonlijk vind maar ook op die momenten is schrijven een ware uitlaatklep voor mij.

Ik heb met mijn blog ook heel wat mensen leren kennen, ik ga soms naar blogmeetings/blogcocktails/instameets en ontmoet er andere bloggers, sommigen zijn nieuw voor mij, anderen ken ik al jarenlang.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Elke blog heeft zijn charme. Sommigen houden ervan om taalcorrect te schrijven (ik weet niet eens of dit een woord is, dus dat zegt al veel over mijn blog), sommigen willen graag veel foto’s en minder tekst.

Alles kan werken. Zelf hou ik van authenticiteit op een blog. Dat je een stukje van de schrijver in de tekst kan terugvinden. Als teksten TE perfect geschreven zijn haak ik af. Als ik literatuur wil lezen ga ik wel naar de boekenwinkel. De topics mogen wel gewaagd zijn maar niet veroordelend. Ik denk dat dit een heel moeilijke balans is.

Zelf hou ik van authenticiteit op een blog. Dat je een stukje van de schrijver in de tekst kan terugvinden.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post? Wat is volgens jou een goed ritme?

Een “goed ritme” is volgens mij “mijn eigen ritme”. Ik wil niets “moeten” van mijn blog. Als ik een tijdje niets gepost heb dan is dat maar zo, daar lig ik niet van wakker. Ik post dus wanneer het mij goed uitkomt. Soms is dat drie keer per week, soms drie weken niets.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Foto’s of ander beeldmateriaal zijn een meerwaarde vind ik. Niettemin lees ik blogs waar nergens een foto te bespeuren is en die toch lezen als een trein. Als de inhoud onderhoudend is, is beeldmateriaal overbodig vind ik.

Toch ga ik zelf regelmatig beeldmateriaal gebruiken omdat ik zelf ook een echte fotoliefhebber ben. Het benadrukt ook heel vaak wat ik bedoel in de tekst en op die manier is het voor mij wel een meerwaarde. Het valt me wel op: de meeste persoonlijke teksten bevatten bij mij weinig beeldmateriaal.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Ja en Neen. Ben je een blogger die het wil maken? Ga dan zeker op sociale media. Het is een geweldige manier om jezelf in de kijker te zetten en ik schrik er nog altijd van hoeveel mensen nog altijd Facebook gebruiken.

Indertijd had ik ook een Facebookaccount voor mijn blog en ik vermoed dat ik wel wat lezers had vanuit dit kanaal. Sinds ik met Facebook ben gestopt ben ik wel wat lezers kwijt maar het gebeurt wel eens dat ik mijn webadres moet neerschrijven voor iemand die nog altijd wil meevolgen.

Zelf kondig ik een nieuwe post wel aan op mijn Instagramaccount maar dat is ongeveer de enige sociale media die ik gebruik. Ik lig er zelf niet echt van wakker en ik denk wel dat ik hierin wat atypisch ben.

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor je blog?

Ik post wel eens een filmpje op youtube om zo te integreren in mijn blog maar dat is zowat het enige dat ik doe.

Mag de directeur op het werk dit lezen? Ja: dan post ik. Neen: dan blijft de tekst gewoon in draft staan

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog? Is dat een must of niet volgens jou?

Uiteraard hangt het af wat het doel van je blog is. Wil je je bedrijf in de kijker zetten, dan zou ik niet schrijven zoals ik het doe. Maar mijn blog is een persoonlijke blog, dus uiteraard zitten er veel van die elementen in. In feite is alles wat ik schrijf zoiets denk ik. Is het een must? Neen, maar ik weet dat het voor mij belangrijk is dat ik dit kan blijven doen.

Ik hanteer één regel om de balans tussen: “persoonlijkheid laten blijken” en “too much information” te bewaren: mag de directeur op het werk dit lezen? Als het antwoord “ja” is dan post ik, sommige andere teksten staan gewoon in draft en die post ik niet.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee? Indien ja, op welke manier?

Ik zou liegen als ik zeg dat ik daar nooit naar kijk. Ik vind het fascinerend om te zien waar lezers vandaan komen. Hoe zou ik daarmee rekening moeten houden? Ik weet zelfs niet eens hoe….ik neus daar gewoon graag eens in.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Tjah. We lachen er onderling wel eens mee: influencers. Mensen die enkel bloggen om producten te promoten vervuilen het wel een beetje vind ik. Toch is iedereen vrij om dit wel of niet te lezen, dat is het mooie aan een blog: het wordt je niet in de strot geramd als je het niet wil lezen.

Waar zie ik de blogwereld naartoe gaan de komende jaren? Om eerlijk te zijn: ik blog al tientallen jaren en dat blijft toch bestaan, sommigen zeggen “bloggen is dood”, maar ik denk dat niet. Ik denk zelfs dat er heel wat schrijftalent zit onder bloggers en ik hoop dat ze allen blijven schrijven want het is voor mij een bron van entertainment.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Voor beginnende bloggers: Gewoon doen. Ik ken mensen die verlamd zijn “ik zou dat ook willen doen maar ik durf niet” of “ik weet niet hoe ik moet beginnen”. Gewoon doen. Zo simpel is het. Gewoon schrijven en posten, schrijven en posten. Het maakt niet uit of het niet helemaal perfect is, mijn eigen blog is ook niet perfect, niemand is perfect! Kijk niet hoe iemand anders het doet, maar doe het op je eigen manier!

Voor ervaren bloggers: neen, jong, ik ben zelf maar een brokkelaar! Haha!

1 comment / Add your comment below

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: