Perfect

Bloginterview met Katrien van Perfect Imperfect

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag is Katrien van Perfect Imperfect  aan het woord!

Naam: Wittemans Katrien

Website: Perfect Imperfect

Blogt al sinds 2002, maar nog maar sinds eind 2015 op m’n huidige blog.

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Toen ik 16-17 jaar was, wilde ik dolgraag sportjournaliste worden. Ik was zot van wielrennen en gefascineerd door het internet. De eerste sociale media-kanalen (kent iemand nog Redbox, Netlog en LookNMeet?) brachten me uiteindelijk bij een blog. Vooral om te werken aan mijn schrijfskills, om me te kunnen verbeteren in het schrijfvak. En dat is altijd wat gebleven, met vallen en opstaan, van de ene blog naar de andere.

Is jouw blog doorheen de jaren geëvolueerd?

Ja dus. Mijn allereerste blog was echt een wielerblog. Ik schreef er over mijn koershelden, maakte koersverslagjes en stelde er wielerploegen voor. Daarna kreeg ik ook stilaan door dat er wel een publiek was om boekenreviews te lezen. In het begin natuurlijk vooral van boeken over wielrennen, maar daarna maakte ik de omschakeling. Het signaal ook om een nieuwe blog te starten, die ik een paar jaar later door tijdsgebrek terug opdoekte. Het was een jaar stil in mijn blogland maar ik miste het en kroop terug in mijn pen. Perfect Imperfect was geboren.

Wat is de grootste blogblunder die je ooit hebt begaan?

Totaal geen idee. Ik heb er waarschijnlijk wel wat begaan. Maar mijn blog is mijn speeltuin en mijn proeftuin. Ik gebruik hem voortdurend om te experimenteren. Dus in mijn hoofd ziet het er niet uit als een blunder waarschijnlijk, gewoon een experimentje dat iets minder geslaagd was ;).

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Zeker. Nog meer dan vroeger. Ik heb er heel wat leuke mensen door leren kennen. Zeker als je weet dat ik gewoon blogde om te kunnen schrijven, is dat veel meer dan ik ooit verwachtte. Ik probeer het nog altijd niet te serieus op te vatten, zo blijft het plezant.

Mijn blog is mijn speeltuin en proeftuin. Ik gebruik hem voortdurend om te experimenteren.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

De voldoening, het plezier, een netwerk vol toppers, de ontspanning.

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog?

Ik merk dat echtheid goed scoort en dat ik dat zelf ook gewoon belangrijk vind bij anderen. Het hoeft niet flawless te zijn (Perfect Imperfect remember ;)). Je moet het leven niet mooier voorstellen dan het is. Persoonlijke verhalen, ervaringen, oprechte reviews van boeken/recepten/gebruiksvoorwerpen … dat is wat telt, daar heb je iets aan.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post? Wat is volgens jou een goed ritme?

Momenteel post ik er 4 per week, telkens op maandag, woensdag, vrijdag en zondag. En dat is best wel intensief. Op termijn wil ik daar wel nog wat aan sleutelen. De kwaliteit is belangrijker dan de kwantiteit. En daar wil ik zelf ook meer op gaan inzetten. Minder blogposts maar kwalitatiever. De plannen voor 2021 maak ik nu al!

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost?

Ik vind de inhoud, de content op zich nog altijd het belangrijkste. De meerwaarde moet voor mij echt in de tekst zitten. Liever een goeie blog zonder foto’s dan een slechte blog met prachtige foto’s. Maar een leuk beeld spreekt wel aan en triggert je wel om te gaan lezen.

Liever een goeie blog zonder foto’s dan een slechte blog met prachtige foto’s. Maar een leuk beeld spreekt wel aan en triggert je wel om te gaan lezen.

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers?

Sociale media zijn een goeie lead om mensen naar je blog te lokken. Ik was een tijd grote fan van RSS-feeds om mijn favoriete blogs te kunnen volgen. Maar ik merk dat de apps die ik daarvoor gebruikte het meer en meer laten afweten. Dus schakel ik zelf ook meer over naar sociale media om op de hoogte te blijven van interessante blogposts om te lezen. Je kan ze ook perfect gebruiken om extra content mee te geven. Dingen waar je aan denkt maar die te beperkt zijn voor een eigen blogposts kun je zo wel delen met je publiek.

In welke mate gebruik of experimenteer je met andere tools zoals vloggen, podcasts, … op of voor je blog?

Ik vind zeker podcasts heel interessant. Maar ik besef ook dat ik keuzes moet maken en dat ik niet alles kan doen. Dus ik zet vooral in op de blogposts zelf en op Facebook en Instagram. Beter die dingen goed doen dan alles half.

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog? Is dat een must of niet volgens jou?

Mijn blog is persoonlijk maar duidelijk afgebakend. Ik denk bewust na over wat ik wel en niet deel. Je zal er ook zelden namen van familie of vrienden tegenkomen. Ik heb ervoor gekozen om te bloggen, zij niet. Maar ik heb bijvoorbeeld wel heel bewust voor gekozen om alles rond mijn burn-out wel te delen. Ook als ik een moeilijke periode had, haal ik dat wel aan. Niet in detail, maar ik steek het ook niet weg. Net omdat de wereld niet perfect is en het leven best wel een constante evenwichtsoefening is waar je ook al eens fouten in kan maken.

Mijn blog is persoonlijk maar duidelijk afgebakend. Ik denk bewust na over wat ik wel en niet deel.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee?

Belangrijk en niet belangrijk. Zoals ik al zei is mijn blog mijn proefuin. Ik kijk dus regelmatig eens naar de statisieken om te zien wat werkt en ik ga ze nu ook gebruiken om mijn blog bij te sturen in 2021. Maar vooral om te kijken wat populair is en wat minder en daar mijn inhoud op af te stemmen. Maar ik heb bv. dit jaar ook een maand niet geblogd, een dip voor de statistieken maar ik ben dan ook wel zo nuchter om dat in de juiste context te zien. Mijn eindresultaat zal daardoor dit jaar waarschijnlijk ook lager liggen dan vorig jaar, maar dat is echt niet mijn grootste zorg.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Ik ben mezelf meer en meer gaan richten op een aantal blogs om te volgen. Ik heb een selectie gemaakt van een tiental blogs waar ik alle blogposts van probeer mee te pikken. Terwijl ik vroeger misschien 5 keer zoveel volgde maar ik voelde dat ik niet van alle blogs overtuigd was maar ze volgde om ‘mee’ te blijven. Tijd is kostbaar dus je moet kiezen. En ik voel dat dat bij anderen ook wel zo is. Ook naar de toekomst toe is het wat moeilijk in te schatten hoe goed blogs het zullen blijven doen. Er gaat meer en meer aandacht naar video, naar podcast, naar Reels/TikTok … Ik hoop vooral dat dat niet ten koste gaat van geschreven context :-).

Blijf vooral trouw aan jezelf. Laat zien wie je echt bent maar baken duidelijk af wat je wel en niet wil laten zien van jezelf.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers?

Blijf vooral trouw aan jezelf. Laat zien wie je echt bent maar baken duidelijk af wat je wel en niet wil laten zien van jezelf. Hetzelfde geldt trouwens voor meer ervaren bloggers. Ik haak echt af bij blogs waarvan ik het gevoel krijg dat ze een te perfect ‘influencer’-plaatje willen ophangen.

Welke blogs lees jij zelf heel graag?

Mijn favorieten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: