Kelly

Bloginterview met Kelly Steenlandt

Bloggers die elkaar ondersteunen en tips geven, daar willen we met BlogBoost dit jaar meer op inzetten. En dus laten we vanaf nu op regelmatige basis een blogger aan het woord. Vandaag deelt blogster en fotografe Kelly van KellySteenlandt.com haar expertise met ons!

Kelly Steenlandt

Naam: Steenlandt Kelly

Website: www.kellysteenlandt.be

Blogt al sinds: 2000/2001

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Ondertussen is het al bijna twintig (!) jaar geleden dat ik mijn eerste blog schreef. Bloggen was toen aan het ‘boomen’ in de VS, we hadden pas internet, ik zat veel op online media (denk aan fora etc..) om met gelijkgezinden te kunnen praten en zo is daar een blog uit ontstaan. Daarin vertelde ik vooral over mijn leven toen en zo leerde ik heel wat buitenlandse mensen kennen. Het was ook een soort van toevluchtsoord om bezig te zijn met html, css en Photoshop (ik studeerde toen nog Germaanse Talen). Sowieso was het de grondlegger van mijn latere ‘studieswitch’ want door het bloggen en opzetten van de blog ben ik uiteindelijk Multimedia -en Communicatie Technologie gaan studeren die me bracht bij de job die ik nu doe (project manager).

Is jouw blog doorheen de jaren geëvolueerd?

Ik heb een eerste periode geblogd tussen 2000 en 2005. Vanaf 2005 had ik immers een lief (ondertussen mijn echtgenoot) en ging mijn tijd naar hem en had ik ook geen behoefte meer aan bloggen. Toen ik 9 jaar geleden eventjes werkloos was, ben ik opnieuw beginnen bloggen. De grootste veranderingen waren de naam van de blog en de taal waarin ik schrijf. Tot voor enkele jaren was dit steevast Engels, maar op een mooie januaridag heb ik beslist om in het Nederlands verder te gaan en daar heb ik helemaal geen spijt van. Hoewel mijn Engels best goed is, deed ik er nog altijd iets langer over om te schrijven want ik wou ook helemaal geen ‘basic’ Engels schrijven. Qua topics heb ik een tijdje veel over hot spots geblogd, maar uiteindelijk zijn die zaken zo vergankelijk… Nu schrijf ik vooral vanuit mijn gevoel en heel eerlijk – ik heb de indruk dat mensen dit ook graag lezen omdat ze zichzelf hierin herkennen.

Zou je met alles wat je nu weet opnieuw een blog starten?

Ja, ik denk het wel. In de periode dat ik even uit het bloggen was, is er wel veel veranderd en werd bloggen ook in België populair. Er was een periode dat ik me ergerde aan inhoudelijk weinig diepgaande blogs of blogberichten over gesponsorde producten die ik bij iedereen zag opduiken. Toen heb ik mijn feed eens goed opgekuist en nu volg ik nog maar weinig blogs, maar het zijn er wel die ik al jaren volg.

Nu schrijf ik vooral vanuit mijn gevoel en heel eerlijk – ik heb de indruk dat mensen dit ook graag lezen omdat ze zichzelf hierin herkennen.

Wat is de grootste meerwaarde die bloggen jou heeft bijgebracht?

De vele contacten en vriendschappen die er uit ontstaan zijn. De meeste mensen zijn nogal kritisch tegenover alles wat zich in de online wereld afspeelt, maar ik heb er zoveel fijne mensen door leren kennen. Ik koester die vriendschappen ook en waar de basis onze online kennismaking was dan zijn die vriendschappen nu hoofdzakelijk offline. 

Wat is volgens jou het geheim van een goede blog? 

Wat is de definitie van een goede blog natuurlijk. Voor mij is dit A, voor een andere blogger is dit B. Ik vind authenticiteit heel belangrijk. Als je dat al kan uitstralen, ben je goed bezig. Ik hou wel van nicheblogs, maar ik hou ook van mensen die over hun leefwereld, hoe normaal ook, schrijven. Als ze dit dan authentiek kunnen verwoorden dan is dat op zich al een goede blog.

Hoe vaak publiceer je een nieuwe post? Wat is volgens jou een goed ritme?

Ik kan hier moeilijk een frequentie op plakken: ik schrijf wanneer ik er zin in heb of ik mijn ei kwijt moet. Er zijn zogezegd goede ritmes, maar als het geforceerd is, dan is het niet meer leuk en hoeft het voor mij ook niet meer. Ik merk dat de lezers trouw blijven ook al post ik niet zo regelmatig.

Ik vind authenticiteit heel belangrijk. Als je dat al kan uitstralen, ben je goed bezig.

Hoe belangrijk vind jij beeldmateriaal in een blogpost? 

Aangezien ik fotografe ben, is dit voor mij persoonlijk heel belangrijk. Ik zal dus geen stockbeelden gebruiken in mijn blogposts, maar enkel persoonlijk beeldmateriaal. Bij een ander maakt het mij minder uit, maar beelden horen er wel bij. In een krant staat toch ook meestal een beeld bij een artikel?

Vind je sociale media een meerwaarde hebben voor bloggers? 

Ja, als aanvullend materiaal of om even kort je ei kwijt te kunnen. Ik ben wel niet helemaal mee in mensen die een soort van blogpost onder een Instagrampost schrijven. Dan gaat de ‘insta’ in Instagram wel helemaal zijn doel voorbij. Ook de stories waarbij ik mijn duim langer dan 10 seconden op de story moet houden om alle tekst te lezen: ik snap het niet. 

Blog je in een andere taal dan het Nederlands?

Tot voor enkele jaren blogde ik in het Engels omdat ik altijd in het Engels geblogd had. Ik ben er ooit in die taal mee gestart omdat bloggen toen ‘hot’ was in Engelstalige landen. Bovendien vind ik Engels een hele mooie taal. Omdat ik meer en meer moeite had om een korte post te schrijven, want perfectionist en al, heb ik op een dag de switch gemaakt. Ik heb het mij alleszins nog niet beklaagd. Nederlands is en blijft mijn moedertaal.

Het is de bedoeling dat bloggen leuk en ontspannend is: het is geen wedstrijd. 

In welke mate verwerk je je persoonlijkheid en/of persoonlijke elementen in je blog?

Mijn blog is heel eerlijk en persoonlijk. Al deel ik niet alles van mijn leven, natuurlijk, onder andere uit respect voor de privacy van anderen. Een must vind ik het niet: iedereen deelt wat hij of zij wil. Voor mezelf werkt het eerder therapeutisch en mijn lezers geven aan hier ook iets aan te hebben.

Hoe belangrijk zijn statistieken? En hou je hier ook rekening mee? Indien ja, op welke manier?

Ik kijk er af en toe eens naar om te zien wat de mensen bezighoudt, maar dat lees ik ook in de comments of de berichtjes die ik krijg. Ze (de statistieken) kunnen mij steeds minder boeien: ik doe gewoon mijn ding.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de blogosfeer? En waar zie je de blogwereld de komende jaren naartoe gaan?

Het gonst van de samenwerkingen en niet iedereen is hier even transparant in. Dat is spijtig en teleurstellend om te lezen. Ik denk en hoop dat deze bubbel gauw doorprikt wordt. Er zal volgens mij volop ingezet worden op authenticiteit en dan zal je wel ergens een scheiding krijgen tussen zij die het doen voor de samenwerkingen en zij die het doen omdat ze het gewoon leuk vinden.

Welke tip(s) zou je beginnende bloggers meegeven? En heb je ook tips voor de iets meer ervaren bloggers? 

Schrijven over iets dat ze leuk vinden en niet denken aan hoeveel bezoekers ze op hun blog zullen krijgen. Het is de bedoeling dat bloggen leuk en ontspannend is: het is geen wedstrijd. 

Voor de ervaren bloggers: altijd de tekst nalezen en de linken controleren, indien het een samenwerking is dit ook expliciet vermelden en let op je beeldmateriaal en (bijhorend) auteursrecht.

Welke blogs lees jij zelf heel graag? 

Shout your heart out: https://shoutyourheartout.com/

Cupcakes & Cashmere: https://cupcakesandcashmere.com/

Josie’s Little Things: http://www.josieslittlethings.be/

What Kate Wore: https://whatkatewore.com/

Fieke: https://fiekefatjerietjes.wordpress.com/

Tales from the Crib: https://www.talesfromthecrib.be/

Evi’s Journey: https://www.evisjourney.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: